Google ince eleyip sık dokuyor: Android güncelleme prosedürleri yenileniyor

Android
Android

Google, Android akıllı telefon üreticilerine yeni yaptırımlar uygulamaya başlıyor. Bundan sonra yılda en az 4 güvenlik güncellemesi sunmayan telefon üreticileri cezalandırılacak. Detaylar haberimizde:

Avrupa'daki politikalarında büyük değişikliğe giden Google, artık Play Store, Gmail ve YouTube'un da aralarında bulunduğu 'varsayılan Google uygulamaları' için Android telefon üreticilerinden ek ücret talep ediyor. Dolayısıyla Avrupa'da Android telefon satmak isteyen üreticiler artık ek ücret ödemek zorunda. Bu durum elbette son kullanıcılar için 'fiyat artışı' anlamına geliyor.

Lisans ücretlerinin belli olmasıyla aralarında İngiltere, Almanya, Norveç, Hollanda ve İsveç'in de yer aldığı ülkelerde artık telefonlar ek bir zamla karşı karşıya.

Android telefon üreticilerinin bundan böyle her yıl en az 4 güvenlik güncellemesi sunması şart.
Android telefon üreticilerinin bundan böyle her yıl en az 4 güvenlik güncellemesi sunması şart.

Google'ın son adımı sık sık güncelleme yapmayan Android telefon üreticilerini kapsıyor. Alınan yeni kararla birlikte artık Androidcephesinde en az iki yıllık güvenlik güncellemesi yayınlamak zorunlu hale geliyor. Yani artık telefon üreticilerinin güvenlik tarafında güncelleme konusunda daha hassas davranması gerekiyor. Buna ek olarak bir yılda en az dört güvenlik güncelleştirmesinin sunulması şart.

Kurallara uymayan üreticilerin yeni telefonları Google tarafından onaylanmayacak.
Kurallara uymayan üreticilerin yeni telefonları Google tarafından onaylanmayacak.

Peki ama kurallara uymayanlara ne olacak?

Google'ın bu konuda kararı kesin. Yeni sözleşmeyle birlikte 31 Ocak 2018 tarihinden itibaren piyasaya sunulan ve 100bin aktif kullanıcıya sahip olan tüm cihazlar az önce bahsettiğimiz kapsam alanı içine giriyor. Aksi takdirde Google şirketlerin yeni modellerini onaylamayacak.

Google işin içine bir de 'hızlı güncelleme' sistemini sokuyor. Böylece artık üreticiler güvenlik açıklarını tam olarak 90 gün içinde düzeltmesi şart.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >