Google, siyasi reklam verenler için reklam hedeflemenin çemberini daraltıyor

Google
Google

Google da Facebook, Twitter ve Instagram gibi politik reklamları engellemek için ek özellikler sunmaya başlıyor.

3 Aralık'tan itibaren ABD'de aktif edilecek olan yeni reklam politikası, reklam verenlerin filtreleme seçeneklerinde yalnızca yaş, cinsiyet ya da temel unsurları seçebilmesini sağlıyor.

Google reklamcılıkta aslında Facebook'tan çok daha sert bir tutum sergiliyor. Ocak 2020 itibariyle AB ülkelerini kapsayacak konuyla alakalı ayrıntılar haberimizde:

Facebook, Twitter, Instagram ve YouTube gibi platformlar artık siyasi içerikler konusunda epey hassas davranıyor. Fotoğraf, video ya da diğer paylaşımlar için filtreleme özelliklerini geliştiren sosyal ağlar, nefret söylemi içeren paylaşımlarda 'istedikleri takdirde' gereğini yapıyorlar. Ancak bu düzenlemeler özellikle son bir yıldır 'reklam' tarafında da sıkça dile getiriliyor.

Google, siyasi reklamlar için artık reklam hedeflemede yalnızca yaş, cinsiyet ve diğer temel kriterleri sunuyor.
Google, siyasi reklamlar için artık reklam hedeflemede yalnızca yaş, cinsiyet ve diğer temel kriterleri sunuyor.

Yalnızca yaş, cinsiyet ve temel konularda hedefleme yapılabilecek

Politik reklamlara yaklaşımını yeniden düzenleyen Google, artık bu tip içeriklere dair hedefleme yapılmasını yasakladı. Artık yaş, cinsiyet ve yalnızca belirli temel konuların hedeflemesi yapılabiliyor. Yani daha kapsamlı bir filtrelemeyle tam olarak hedefe yönelik seçim mümkün değil.

Google, bu adımla çok daha şeffaf bir reklam politikası yürüttüğünü düşünüyor.
Google, bu adımla çok daha şeffaf bir reklam politikası yürüttüğünü düşünüyor.

Şu an için ABD'deki reklam verenleri ilgilendiren bu hususun önümüzdeki hafta İngiltere'deki genel seçimlerde geçerli olacağı özellikle belirtiliyor. Üstelik 2020 sonuna kadar diğer AB ülkelerinde de aynı politikanın geçerli olacağı söyleniyor. Google, bu uygulamanın geleneksel televizyonlar, radyo ve basılı reklamlarla aynı olduğunu belirtiyor.

3 Aralık'ta başlıyor.

Yakında tüm Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanacak olan sistem, ilk kez ABD'de 3 Aralık'ta başlıyor. Google, reklamcılıkta aslında Facebook'tan çok daha sert bir duruş sergiliyor. Reklam politikalarını, derinliklerini, yanıltıcı nüfus sayımı iddialarını veya seçimlerde 'katılımı ve güveni önemli ölçüde azaltabilecek' diğer reklamları kökünden temizliyor. 3 Aralık'tan itibaren Google'ın ABD'deki siyasi reklam politikası, federal düzeyden devlet düzeyindeki adaylara ve politikacılara kadar herkesi kapsayacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >