Google'ın milyonlarca kişinin sağlık verilerini topladığı ortaya çıktı

Google sağlık verileri
Google sağlık verileri

Google, Amerika'nın en önemli sağlık kuruluşlarından biri olan Ascension ile yaptığı ortaklıkla hastalara ait tüm verilere erişebiliyor.
Dev teknoloji şirketlerinin sağlık sektörüne yatırımları artarken bu konu mahremiyetin ötesine geçiyor elbette.
Konuyla alakalı açıklama yapan Google Cloud Başkanı, amacın 'sonuçları iyileştirip yeni nesil teknolojileri sağlık alanında kullanmak' olduğunu belirtiyor. Ayrıntılar haberimizde:

Google, Facebook, Microsoft ya da Apple gibi şirketler, teknoloji dünyasının yanı sıra sağlık sektöründe de varlık gösteriyorlar. Hatta irili-ufaklı birçok kurumla ortaklık yapıyorlar. Son olarak Google'ın sağlık hizmetlerine özel yazılım ve hizmetler geliştirmek için laboratuvarla bağlantı kurduğu biliniyor.

Buraya kadar herhangi bir problem gözükmeyebilir. Ancak yayınlanan yeni rapor, Google'ın milyonlarca Amerikalıdan ayrıntılı sağlık bilgisinin toplanıldığını gösteriyor. Üstelik Wall Street Journal'a göre bu konuda hastalar ya da doktorlar herhangi bir bilgi sahibi değil.

ABD'deki en büyük ikinci sağlık merkezi olan Ascension ile ortaklık kuran Google, bu sayede laboratuvar sonuçlarından, teşhis ve hastaneyeyatırma kayıtlarına kadar birçok bilgiye ulaşabiliyor. Üstelik hastalara ilişkin diğer kişiselbilgiler de yine teknoloji deviyle paylaşılanlar arasında.

Hasta verileri Google'da 150'yi aşkın çalışan tarafından görüntülenebiliyor.

Konuyla ilgili bilgi sahibi olan birçok kişi, Project Nightingale olarak isimlendirilen projede Google içinde bu verilerin 150'den fazla çalışana açık olduğunu belirtiyor. Yani aslında 10 milyonlarca Amerikalının sağlık verileri Google tarafından da ayrıntılarıyla biliniyor.

gzt

Google bu verilerle neler yapabilir?

Girizgahtan sonra Google bu verileri ne için kullanabilir diye düşünmüş olabilirsiniz. Hasta kayıtları arasındaki hassas bilgiler aslında Googletarafından yapay zekâyı geliştirme amaçlı kullanılıyor. Yani kısaca elde ettiği verileri yazılım geliştirme amaçlı kullanıyor.

Bu durum genel olarak mahremiyet kurallarının çiğnenmesinden daha büyük önem taşıyor. Çünkü hastalara ait tüm detayları bilmek sağlık sektörünü ele geçirmekle eşdeğer.

Google Cloud Başkanı, bu ortaklığın yeni nesil teknolojilerin sağlık sektöründe kullanılmasını iyileştirme amaçlı gerçekleştiğini söylüyor.
Google Cloud Başkanı, bu ortaklığın yeni nesil teknolojilerin sağlık sektöründe kullanılmasını iyileştirme amaçlı gerçekleştiğini söylüyor.

Google Cloud Başkanı Tariq Shaukat, bu çalışmaların hastaların yararı için yapıldığını söylüyor. Tam açıklama metni ise şu şekilde:

  • Ascension gibi önde gelen sağlık sistemleriyle ortak çalışarak sağlık hizmetlerini bulut bilişim, veri analitiği ve makine öğrenimi gibi modern verimlilik araçlarıyla dönüştürmeyi umuyoruz. Amaç sonuçları iyileştirmek, maliyetleri azaltmak ve hayat kurtarmak.

Bu şirketler kendi isimleriyle sağlık sektöründe varlık göstermenin yanı sıra bir anlamda arka planda kalan irili-ufaklı birçok kurum ve kuruluşa da maddi / manevi destek sağlıyor. Şöyle ki; şu anda Microsoft CEO'su Bill Gates ve Amazon CEO'su Jeff Bezos'un da aralarında bulunduğu birçok isim Grail olarak isimlendirilen ve bu alanda hizmet veren Amerikan 'startup' şirketine destek sağlıyor. Şimdiye kadar 1.6 milyar dolarlık kuruluş ve iştirak sermayesi toplayan Grail, sağlık sektöründe varlığını kuvvetlendirmeye devam ediyor. Yalnızca 2017'de ABD sağlık piyasasının yaptığı ciro ise3.4 trilyon dolar olarak ifade ediliyor. Dolayısıyla bu pastadan pay almak isteyen şirketler ve CEO'lar harekete geçmeye devam ediyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >