Google'ın 'oyun hamlesi' AMD'ye yaradı: '3 günde 5 milyar dolar'

Google nelere kadir: ‘Tek bir açıklama, AMD hisselerini uçurdu’

Google’ın ‘dünya oyun tarihini’ değiştirebilecek Stadia hamlesi, dünyaca ünlü grafik işlemci geliştiricisi AMD’yi borsada uçuşa geçirdi. Nasdaq Endeksi’nde işlem gören AMD hisseleri 19 Mart’tan bu yana yüzde 22 yükselirken, şirketin piyasa değeri de 3 günde 5 milyar dolar arttı.

Google’ın bu hafta başlarken tanıttığı, ‘ekran kartına ihtiyaç duymayan’ bulut tabanlı oyun servisi Stadia, Amerika Birleşik Devletleri borsalarında işlem gören AMD hisselerini bir anda uçurdu. Google’ın 19 Mart itibariyle tanıttığı oyun platformu Stadia’nın AMD kullanacak olması, Nasdaq Endeksi’nde bulunan AMD hisselerini bir anda harekete geçirdi. AMD hisseleri, yalnızca 3 gün içerisinde yaklaşık yüzde 22 seviyesinde değer kazandı.

Google Stadia’yı açıkladı, ‘oyun tutkunları’ için yepyeni bir dönemin başlangıcı resmen ilan edilmiş oldu.
Google Stadia’yı açıkladı, ‘oyun tutkunları’ için yepyeni bir dönemin başlangıcı resmen ilan edilmiş oldu.

18 Mart Pazartesi günü 23 dolar seviyelerinde işlem gören AMD hisseleri, Stadia’daki Google işbirliğini resmen açıklanması sonrası 28 dolara kadar çıktı. 2019 yılı başından bu yana toplamda yüzde 65 seviyesinde değer kazanan AMD hisseleri, son yükseliş dalgasıyla birlikte borsada son 5 ayın en yüksek seviyesine ulaşmış oldu. AMD’nin piyasa değeri de hafta başından itibaren 5 milyar dolarlık artışla 30 milyar dolar seviyesini aşmayı başardı.

AMD, dünyanın en büyük grafik işlemci geliştiricilerinden biri konumunda yer alıyor.
AMD, dünyanın en büyük grafik işlemci geliştiricilerinden biri konumunda yer alıyor.

Ne olmuştu?

Google hafta başında yeni oyun platformu Google Stadia için yüksek performans özelliklerine sahip ve özel üretilmiş AMD Radeon veri merkezli GPU’larını seçtiğini resmen duyurmuştu. San Francisco’da organize edilen Oyun Geliştiricileri Konferansı’nda (GDC) Google’ın duyurduğu oyun platformunda AMD, Google’a yazılım geliştirme araçları ve Linux tabanlı, açık kaynaklı Vulkan sürücüsüyle destek olacak.

AMD hisselerinin 5 günlük seyri.
AMD hisselerinin 5 günlük seyri.

Google Stadia geliştirici platformu ürün müdürü Dov Zimring, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada ‘Bu proje üzerinde AMD ile yıllardır yakından çalışıyoruz, böylece Google Stadia için özel GPU’nun geliştirilmesini sağladık. Oyun endüstrisinde grafik teknolojilerinin geleceğine, oyun geliştiricilerle birlikte öncülük etmeye hazırlanıyoruz’ ifadelerini kullandı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >