Göstermelik yenilik: 'Kripto para ile ödeme ve transfer işlemleri neden tercih edilmiyor?'

‘Bitcoin ile ödeme’ ve ‘Uygulama üzerinden Bitcoin transferi’ işlemleri kullanıcılar nezdinde beklediği ilgiyi göremedi.
‘Bitcoin ile ödeme’ ve ‘Uygulama üzerinden Bitcoin transferi’ işlemleri kullanıcılar nezdinde beklediği ilgiyi göremedi.

Kripto para birimlerinin bilinirliği arttıkça ortaya çıkan ‘kripto para ile ödeme kabul etme’ ve ‘uygulama üzerinden kripto para transferi’ işlemleri sıkça konuşulmaya başlandı. Kripto para dünyasındaki büyümeye ters orantılı olacak şekilde istatistikler, bu işlemlerin ‘bir anlık heves’ olarak değerlendirilmesine neden oluyor. 4 yıldır kripto para ile ödeme alamayan şirketler, 3 yılda yalnızca 8 kripto para ödemesi sağlayan uygulamalarla dolu ‘göstermelik yenilik’ dünyası şaşırtıcı bilgilerle dolu.

Bitcoin kavramı ortaya çıktığı ilk andan itibaren önce teknoloji tutkunlarını, borsa işlemcilerini ve zaman içerisinde oldukça büyük ve çeşitli bir kitleyi heyecanlandırmayı başarmıştı. Fiziksel bir asset olmaksızın ödeme yapmak anlamına gelen ve kusursuz bir hız ile güvenlik vadeden bu sistem; artan kullanıcı sayısı, alt coin geliştirmeleri derken güçlü bir etkileşim ağına ulaşmayı çoktan sağladı.

‘Burada Bitcoin ile ödeme kabul ediliyor!’
‘Burada Bitcoin ile ödeme kabul ediliyor!’

Kripto paraların vadettiği hız ve güvenlik gerçeklerine uygun olacak biçimde birçok şirket ve satıcı ‘kripto para ile ödeme kabul ettiğini’ açıklamış, bu açıklama biz de dahil olmak üzere tüm teknoloji editörlerini ilk andan itibaren ‘yenilik güzeldir!’ mantığıyla heyecanlandırmıştı. Bir şirketin ‘bize kripto para ile ödeme yapabilirsiniz, bunun için altyapımız hazır’ beyanı üzerine beklenebilecek tek şey, bu beyandaki vaadi talep eden bir kullanıcı profili. Ortaya konan istatistikler ise bu tip bir talebin söz konusu olmadığını görünür kılarken süreç içerisinde bir şeylerin ters gittiği düşüncesini de makul hale getiriyor.

Seymour Locksmiths'ten açıklama geldi!

İngiltere’de faaliyet gösteren çilingirlik şirketi Seymour Locksmiths, 2014 yılından bu yana Bitcoin ve diğer tüm dijital para birimleriyle ödeme kabul eder durumda. Bu kabul için güçlü bir ağ kuran ve cesurca para da harcayan şirketin kripto para ile gerçekleştirdiği alışveriş istatistiği oldukça gülünç: Sıfır.

 Seymour Locksmiths, bir çilingirlik şirketi için fazlaca iddialı sayılabilecek ‘kripto para ile ödeme kabul etme seçeneğini’ aktif kılsa da beklediği ilgiyi bulamadı.
Seymour Locksmiths, bir çilingirlik şirketi için fazlaca iddialı sayılabilecek ‘kripto para ile ödeme kabul etme seçeneğini’ aktif kılsa da beklediği ilgiyi bulamadı.

Konuya dair açıklamalarda bulunan Seymour Locksmiths durumu, 2014 yılında kişiler arası para transferi konusunda Bitcoin’in büyük bir değişim yaratacağını söyleyen geniş bir kitle vardı. Yani müşterilerin şirketlerden aldıkları ürün ve hizmetlere ödemeyi direkt olarak yapacağı ve Visa gibi ödeme ağlarını kullanmaya gerek olmayacağı söyleniyordu. Biz bu teoriyi test etmeye karar verdik ve 2014’ten bu yana çilingirlik hizmetlerimiz için Bitcoin ile ödeme almaya başlayacağımızı söyledik. Bundan kısa bir süre sonra da Dash ile de ödeme kabul etmeye başladık. O günden bu yana 4 yıldan fazla süre geçti ve tek bir müşteri bile Bitcoin, Dash ya da herhangi başka bir kripto para ile ödeme yapmak istediğini söylemedi.” açıklamasıyla özetliyor.

Bitcoin, son dönemlerde yeniden hareketlenerek yüzde 40 oranında bir büyüme yaşadı.
Bitcoin, son dönemlerde yeniden hareketlenerek yüzde 40 oranında bir büyüme yaşadı.

Kripto para yatırımı olan kullanıcılar, bu şekilde ödeme yapmaya neden yanaşmıyor?

Dünyanın en hızlı gelişen ve bilinir hale gelen kavramları arasında tartışmasız biçimde başı çeken ‘kripto paralar’ ödeme sistemlerine adapte edilmek konusunda problemler yaşıyor. Bu problemlerin oluşmasına neden olan birkaç temel neden mevcut.

  • 1- Kripto para ile ödeme yapmanın halen tam olarak ‘güvenilir’ bulunamaması.
  • 2- Kripto para ile ödeme işlemlerinde talep edilen yüksek komisyon ücretleri.
  • 3- Kripto para ile ödeme kabul eden sistemlerin güçlü bir ödeme ağına sahip olamayacağı inancı.
  • 4- Kripto para ödemelerinde aktif hale getirilemeyen ‘vergilendirme’ işlemleri.
  • 5- Birçok yatırımcının temel yatırımının Bitcoin’de değil, farklı alt coin’lerde toplanmış olması.

WhatsApp da uygulama üzerinden Bitcoin transferini mümkün hale getirdiğini açıkladı!

Kripto para ile gerçekleştirilen işlemlerdeki tutarsız gelişme sürecine ters olacak şekilde birçok dev uygulama, kripto para transferlerini kendi platformlarına adapte etmiş durumda. Bu listeye son olarak WhatsApp eklendi. Popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp'ta Bitcoin dönemi resmen başladı.

WhatsApp, uygulama üzerinden Bitcoin transferi seçeneğini resmen açıkladı.
WhatsApp, uygulama üzerinden Bitcoin transferi seçeneğini resmen açıkladı.

Kripto para piyasalarında faaliyet gösteren Zulu Republic adında bir blok zinciri platformu, WhatsApp üzerinden Bitcoin, Ethereum ve Litecoin işlemleri için kanal açtığını duyurdu. Söz konusu karar sonrası, WhatsApp üzerinden ilk defa Bitcoin gönderme ve alma işlemleri yapılabilecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >