GZT uzmana sordu: 'Türkiye'ye saatte 50 gbps büyüklüğünde siber saldırı yapıldı'

Türkiye dün 100 GB büyüklüğünde bir siber saldırıya maruz kaldı.
Türkiye dün 100 GB büyüklüğünde bir siber saldırıya maruz kaldı.

● 27 Ekim sabahı başta Garanti Bankası olmak üzere bazı Türkiye merkezli sitelere siber saldırı yapıldı. Bu yüzden bazı sitelerde büyük sorun oluştu.

● Yapılan siber saldırının 100 GB büyüklüğünde olduğu tahmin ediliyor.

● Biz de yaşanan durum hakkında daha doğru bilgi almak için Siber Güvenlik Uzmanı Ali Keskin ile görüştük.

● Keskin, ''Türkiye'ye saatte 50 gbps büyüklüğünde siber saldırı yapıldı. Türkiye'ye yapıldığı sırada Almanya'da siber saldırıların hedefindeydi. Almanya ise saatte 15 gbps büyüklüğünde siber saldırı yapıldı'' dedi.

Türkiye dün sabah saatlerinde bir siber saldırı ile karşı karşıya kaldı. 100 GB olduğu düşünülen saldırıda başta Garanti Bankası olmak üzere Türk sitelerinin hedef alındığı belirtildi. Ayrıca bazı kamu kurum ve kuruluşlarının da saldırılardan nasibini aldığı da gelen haberler arasında yer alıyor.

  • Siber Güvenlik Uzmanı Ali Keskin konu hakkında GZT'ye konuşarak saldırının boyutlarını anlattı.

'Kişisel verilere yapılan bir saldırı değil'

Siber Güvenlik Uzmanı Ali Keskin, yapılan saldırının kişisel verilere yönelik olmadığını söyleyerek, ''Dün 14:00 sonrasında başlatılan siber saldırılar, GSM şirketleri ve bankalar haricinde diğer web sitelerinde de kısmi erişim kaybı yaşanmasına neden oldu. İnsanların en çok endişeli olduğu konu ise yapılan siber saldırıların bankalarda bulunan kişisel bilgilerinin çalınması.

Öncelikle şunu belirtmek istiyorum. Yapılan siber saldırı "Ddos" yani Distributed Denial of Service (Dağıtık Hizmet Engelleme) bu saldırılar, sistemlerin erişilebilirliğini engellemeye yönelik bir saldırı türüdür. Kesinlikle insanları kişisel verilerine yapılan bir saldırı değildir'' ifadelerini kullandı.

Siber Güvenlik Uzmanı Ali Keskin, GZT'ye konuştu.
Siber Güvenlik Uzmanı Ali Keskin, GZT'ye konuştu.

'Bu saldırılar kapsamlı'

Türk Telekom açıklama yaptı

Yaşanan siber saldırıdan nasibini alan diğer bir kurum ise Türk Telekom oldu. Türk Telekom konuyla ilgili açıklama yaparak şu ifadeleri kullandı: ''Dünyada pek çok kurumun hatta devletlerin maruz kalabildiği siber saldırılardan birini biz de ülkemizdeki bazı kuruluşlara yönelik olarak yaşamak durumunda kaldık. Saldırı, Türkiye’nin bilgi, iletişim ve teknoloji şirketi Türk Telekom’un alanında yetkin siber güvenlik uzmanları tarafından zamanında müdahale edilerek durdurulmuştur.

Ülkemizin en büyük Siber Güvenlik Merkezine sahip olan şirketimizin aldığı önlemlerle yurt içi ve yurt dışı internet trafiği herhangi bir olumsuzluğa meydan vermeksizin normal seyrinde devam etmektedir. Diğer operatör ve servis sağlayıcılarını da etkilemiş olan saldırıya karşı bu kuruluşlar da bildiğimiz kadarıyla gereken çalışmaları yürütmektedirler.''

Bir açıklama da Garanti'den

Yapılan siber saldırıda Garanti Bankası'nın hedef alındığı belirtildi. Bu saldırılar sonucunda Türk Telekom, Vodafone ve Turkcell altyapılarında kısmı çökmeler yaşandı.

Garanti Bankası bunun üzerine bir açıklama yaparak müşterileri dahil olmak üzere tüm kamuoyunu bilgilendirdi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >