Haber kaynaklarında son durum: 'Google ya da Apple News'e ihtiyaç yok'

Apple News ve Google News.

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'da yayın yapan birçok farklı haber kaynağı, Google News ve Apple News tarafından oluşturulan 'bize muhtaçsınız' algısını yıkacak net istatistiklere sahip durumda.

Birden fazla durumu göz önünde bulundurarak denemeler yapan kuruluşlar, Apple ve Google'ın haber kaynakları için bahsedildiği kadar önemli olmadığı sonucuna vardı.

Haber yayıncıları arasında aracıya ihtiyaç duymaksızın doğrudan okura ulaşmayı hedefleyen kitlenin varlığı da araştırmanın günlük hayattaki yansıması olarak karşımızda yer alıyor.

Bu hafta, News Media Alliance tarafından yayımlanan bir veri birçok farklı açıdan haber kaynaklarının Google ve Apple'ın haber platformlarına duyduğu ihtiyacın düzeyini ortaya koydu. Google ve Apple'ın 'haber platformları biz olmadan yapamaz' şeklinde gerçekleştirdiği pazarlama faaliyetlerine cevap niteliği taşıyan araştırma, Google'ın iddiasının aksine haber kesitlerinin arama sonuçlarından çıkarılmasının yayıncıları olumsuz etkilemeyeceği konusunda hemfikir.

Google News, 'haber kaynakları bana muhtaç' anlayışından sıyrılamıyor.
Google News, 'haber kaynakları bana muhtaç' anlayışından sıyrılamıyor.

Avrupa Birliği’nin yeni Telif Hakkı Yönergesi ile 'yayıncı hakları' çevrim içi platformlardaki izinsiz kullanıma karşı daha güçlü yasal güvencelere kavuşmuştu. Kaliteli gazetecilik içeriklerini üretenlerin, dağıtım platformlarına karşı durumunu fazlasıyla güçlendiren bu yasal düzenlemeyi ilk olarak Fransa yürürlüğe koymuştu.

'Ya ücretsiz izin verin ya da içeriğinizi göstermeyiz!'

Fransız medya kuruluşları tarafından yürürlüğe konulan bu düzenleme, Google'ın haberlerden belli bölümleri platform üzerinde düzenlemesini ve göstermesini engellemek üzerine kurgulanmıştı. Google da Fransızmedya kuruluşları haber kesitlerinin arama sonuçlarında ücretsiz biçimde yayımlanmasına yazılı olarak izin vermezse bu içerikleri bundan böyle göstermeyeceğini açıklamıştı.

Fransız gazetelerin dijital platformları, Google News ve Apple News'e katılmayı reddetmişti.
Fransız gazetelerin dijital platformları, Google News ve Apple News'e katılmayı reddetmişti.

Amerika Birleşik Devletleri merkezli arama devi, bu durumun kendisine değil haber kuruluşlarına zarar vereceğini, örneğin İspanya’da yayıncıların trafiklerinin bu yüzden çakıldığını iddia etmişti. News Media Alliance bu iddianın doğruluk payını araştırdı. İspanya’da medya kuruluşlarının kendi ulusal yasaları çerçevesinde 2014’ten beri Google’ın arama sonuçlarında haber kesitlerini göstermesine izin vermemesi üzerinden bir sonuca ulaşmaya çalıştı. Google News, 2014 yılından bu yana bu ülkede faaliyet göstermiyor.

Araştırma sonuçları, Google News'in vazgeçilmez olmadığını ortaya koyuyor

News Media Alliance, 'etkisi ne?' sorusu üzerinden 8 farklı İspanyol haber yayıncısının 2014 yılından bu yana sahip olduğu trafik verilerini incelemeye aldı. Sonuçlara göre iddianın aksine Google News’in kapanmasının bazı yayıncılara etkisi küçük ve kısa süreli oldu. Birçok yayıncı, trafik düşüşü bir yana ciddi oranlarda yükseliş kaydetti. Örneğin ülkenin en büyük gazetelerinden El Pais, Google haber sonuçlarında görüntülendiği 2014 yılında ayda 8.5 milyon tekil ziyaretçi çekerken, bu sonuçlardan çıkmasının ardından ertesi yıl bu sayıyı 16.6 milyona yükseltti.

Google'ın Analytics verilerinde manipülasyon yaptığı da iddia ediliyor.
Google'ın Analytics verilerinde manipülasyon yaptığı da iddia ediliyor.

News Media Alliance tarafından elde edilen sonuçlara göre 'aracıları aradan çıkarmak' haber yayıncıları için oldukça faydalı bir adım konumunda. Zira bu sayede, her ne kadar dolaylı trafik miktarı düşse de, yayıncılara doğrudan gelen kullanıcı trafiği artmış oluyor. Google News’in çalışmadığı Danimarka ve Finlandiya gibi diğer ülkelerde de haber kuruluşlarının mali açıdan daha iyi durumda oldukları gözleniyor.

Bir hayal kırıklığı da Apple News+'tan

Avrupa Komisyonu tarafından yaptırılan bir ankete göre okurların yüzde 47'lik bir oranı, Google News gibi derleyici olarak tanımlanan uygulamalarda okunan haberlerin bağlantılarını tıklayarak yayıncının sitesine doğru ilerlemiyor. Bu nedenle, dijital trafik sayesinde elde edilen tüm reklam geliri de bizzat Google'a kalmış oluyor. Haber üreticilerinin bu süreçten pay alma ihtimali olmaması 'içeriği kim üretti?' sorularını da beraberinde getiriyor.

Apple, Apple News+ ile beklediği etkiyi oluşturmaktan fazlasıyla uzak kaldı.
Apple, Apple News+ ile beklediği etkiyi oluşturmaktan fazlasıyla uzak kaldı.

Gazeteler başta olmak üzere haber yayıncılarının kayda değer oranda trafik ve abonelik geliri elde etmesini sağlayabileceği öne sürülen Apple News+ cephesinden gelen ilk veriler de olumlu değil. CNBC’nin haberine göre Apple News+ mart ayında devreye girdiği ilk 48 saat içinde dünya çapında sadece 200 bin abone kazandı. Üstelik o günlerden bu yana abone sayısında ciddi bir artış da kaydedilmedi. Apple Music’in dört yıl içinde 60 milyon aboneye ulaştığı düşünüldüğünde, Apple News+ büyük bir hayal kırıklığı olarak görülüyor. Apple bu yeni platformu Apple TV+ ve Apple Music ile paket olarak satıp ek abone sağlama yoluna gidebilir.

GZT yeni tasarımıyla gelecek (Hem de aracısız!)

Sosyal medya platformları, uygulama ve web sitesi üzerinden takipçileriyle buluşan ve her kategoriye ait her gelişmenin kendine yer bulduğu GZT.com da yeni tasarımına hazırlanıyor. Herhangi bir aracıya ihtiyaç duymaksızın tüm özgün içerikleri takipçilerimize iletme hedefi devam ediyor. Tüm bunlara ek olarak sosyal medya platformlarına hoş bir alternatif olarak 'haberin sosyal medyası' mottosuna sahip yeni uygulamamız kısa süre içerisinde sizlerle olacak. Takipte kalın. :)


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >