Hindistan enerji ihtiyacını Ay’dan karşılayacak

Ayda helyum_3
Ayda helyum_3

Hindistan Uzay Araştırmaları Organizasyonu (ISRO) Ay’ın yüzeyinde bulunan ve helyum açısından zengin olduğu belirlenen “Ay Tozu”na yoğun önem veriyor. Çünkü, Ay Tozu’ndan elde edilecek helyum, Hindistan’ın tüm enerji ihtiyacını karşılayabilecek güçte.

Hindistan, Ay yüzeyinde araştırma yapan ülkelerden biri olarak biliniyor. Hindistan Uzay Araştırmaları Organizasyonu (ISRO) geçtiğimiz yıl 80 milyon dolara mal ettiği Hint uzay aracını geleceğin pratik, ucuz ve güvenli yakıtı olarak bilinen ve fosil yakıtların yerini alabileceği sınırsız füzyon enerjisine sahip helyum – 3 adı da verilen Ay tozu izotopunu araştırmak için Ay'a göndermişti. Çandrayaan-1 adı verilen ve Hindistan'ın aynı zamanda ilk insansız ay aracı Ay'da, fosil yakıtların yerini alabilecek nadir bulunan ”helyum-3” izotopunu aramak için gönderilmişti. 22 Ekim'de uzaya fırlatılan Çandrayaan-1, Dünya'nın yakınlarında bir süre dolaştıktan sonra Ay yüzeyine başarılı bir şekilde iniş gerçekleştirmişti.
Helyum geleceğin enerji kaynağı olacak
Bilim adamları, Ay yüzey kabuğunda Dünya'dakinden çok daha fazla ve kolay ulaşılabilir helyum-3 rezervleri olduğunu düşündüklerinden, Ay yüzeyinde araştırma yapmak için çeşitli dönemlerde uzay araçları göndermeye devam ediyor. Bu araştırmalardan “olumlu” sonuç alınmış olacak ki Hindistan, 2030 yılı sonrasının planlarını Ay yüzeyinden elde edeceği “Ay Tozu” üzerine kurgulamaya başlamış gözüküyor.
“Ayda herkese yetecek kadar helyum var”
Helyum açısından zengin olan ve Ay yüzeyinde bulunan “Ay tozu” izotopu ile Hindistan 2030 yılından itibaren ülkenin tüm enerji ihtiyacını karşılamayı hedefliyor. ISRO Profesörü Sivathanu Pillai “2030 yılında bu hedefe ulaşılmış olacak.” diyerek Ay yüzeyinin helyum 3 yönünden zengin olduğunu ve bu hedefin organizasyon için öncelikli olduğunun altını çizdi. Diğer ülkelerin de benzer planları olduğuna değinen Pillai “Ay'da tüm Dünya'nın ihtiyaçlarını karşılayacak kadar helyum var” açıklamasında bulundu.
Ucuza araç gönderme hedefleniyor
Pillai Ay'dan toplanacak helyumun yine Ay üzerinde enerjiye dönüştürüldükten sonra Dünya'ya iletileceğini belirtti. ISRO şu anda bu işlemi düşük maliyetle gerçekleştirmenin yeni yollarını arıyor. Organizasyon, uzay yolculuklarını ucuza getirmesi ile tanınıyor. Geçtiğimiz hafta sadece 18 dakika içinde yörüngeye 104 uydu fırlatan ISRO bu işlem için 15 milyon dolar gibi enterasan bir maliyet çıkarmış, tüm dünyanın dikkatini üzerine çekmişti. Ay'dan Dünya'ya ham madde ya da enerji taşıyabilmek için, çok amaçlı ve yeniden kullanılabilir uzay araçları gerekiyor.
Askeri uydularda yola çıktı
Bütün bu gelişmelerin yanında Hindistan Ordusu Genel Yöneticisi Korgeneral P. M. Bali, Hindistan'ın ilk askeri uydusu GSAT-7'nin fırlatılmasının, ülkenin ulusal güvenlik için dış uzayı kullanma konusundaki kararlılığını ortaya koyduğunu dile getirdi. Bali, Hindistan'ın iletişim ve uzaktan algılama uyduları konusunda, Asya-Pasifik bölgesini tamamen kapsayan, en büyük ağlardan birine sahip olduğunu belirtti.
Rekabet kızışıyor
Asya'da Japonya ve Çin ile yarışan Hindistan, Çandrayaan-1'i gönderdiği roketle bugüne dek değişik ülkelere ait 29 uyduyu yörüngeye gönderdi. İsrail'in uydusunu yollaması, İran'ın protestosuna neden oldu. Bakalım Ay yüzeyinde başlayan bu rekabet nerelere varacak.

Kaynak: theentertainmentreporter.com
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >