IBM’i sevindiren patent kararı: 83 milyon dolar!

​IBM’i sevindiren patent kararı: 83 milyon dolar!
​IBM’i sevindiren patent kararı: 83 milyon dolar!

IBM ve Groupon arasında uzun süredir devam eden dava süreci sonuçlandı. 4 farklı patentini kopyaladığı gerekçesiyle 167 milyon dolarlık dava açan IBM, 83 milyon dolar kazandı…

Teknoloji firmaları arasındaki dava ve gerginliklerin büyük bölümü patent krizleri nedeniyle ortaya çıkıyor. Büyük şirketler, çeşitli geliştirmelerinin farklı şirketler tarafından kopyalanmasından şikayet ederek büyük avukat orduları ve ciddi tazminat talepleriyle mahkemelik olabiliyor. Bu gerginliklerden biri de uzunca bir zamandır IBM ve Groupon arasında devam ediyor, mahkeme süreci ilgiyle takip ediliyordu. IBM, Groupon’a 4 farklı patent ihlalini gerekçe göstererek dava açmış, Groupon’u sahtecilikle suçlamıştı. Bugün, IBM ve Groupon arasındaki problemleri sonuca bağlayan karar açıklandı.

IBM ve Groupon arasında süregelen dava süreci uzunca bir zamandır ekonomi gündemini meşgul ediyordu.
IBM ve Groupon arasında süregelen dava süreci uzunca bir zamandır ekonomi gündemini meşgul ediyordu.

IBM'in patent çalışmalarıyla yeni bir gelir yöntemi elde ettiği iddia ediliyor

IBM’in Groupon’a karşı suçlamalarında haklı olduğuna hükmeden mahkeme, IBM’in Groupon’dan tam 83 milyon dolar değerinde tazminat alması gerekliliğine karar verdi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan IBM sözcüsü, şirketlerinin her yıl araştırma ve geliştirme faaliyetlerine ortalama 6 milyar dolar yatırım yaptığını belirterek karardan memnun olduklarını ifade etti. IBM sözcüsünün kararı destekleyen ifadelerinin aksine Groupon temsilcisi ise herhangi bir patent ihlali yapmadıklarını ve büyük bir haksızlıkla karşı karşıya olduklarını söyledi. Groupon sözcüsü ayrıca, IBM’in piyasadaki bütün patentleri satın almaya çalıştığını ve piyasayı tek şirket mantığına göre şekillendirme çabasında olduğunu da ifade etti. IBM'nin ABD'de son 25 senedir tüm şirketlerden daha fazla patent aldığını ve şu an elinde 9043 patent bulunduğunu düşünürsek, şirketin bunu gerçekten bir 'gelir' yöntemi olarak kullanıyor olması doğru sayılabilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >