İki devin ortak bağımlılığı: 'Planlama'

Bill Gates ve Elon Musk.
Bill Gates ve Elon Musk.

Bill Gates ve Elon Musk, teknoloji dendiğinde akla gelen ilk isimlerden. Dünyaca ünlü iki girişimcinin de merak edilen ve gıptayla bakılan hayatları olduğu söylenebilir. Bu hayatların en önemli ortak özelliği ise sınırsız planlama ve hesaplama hali…

Microsoft’u kurmasıyla birlikte 21. yüzyılın en başarılı girişimcilerinden biri olarak tanımlanan ve 28 Ekim 1955 doğumlu olan Bill Gates, “Dünyanın En Zengin İnsanı” titrine uzun zamandır sahip durumda. İlk ikideki yerini asla kaybetmeyen Gates, birçok farklı özelliği ve ürettiği teknolojilerle çok sayıda insan için idol olarak görülüyor. 100 milyar dolara yaklaşan kişisel servetinin oluşması için büyük emekler verdiği kesin olan Gates, bu servetini değerlendirmek konusundaysa oldukça yararlı bir hedefe sahip. Yardım kuruluşlarına yaptığı bağışlar ve onlara verdiği destekle ilgi çeken Bill Gates’i Bill Gates yapan asıl özelliği şüphesiz ki; “planlı olma” alışkanlığı.

Bill Gates illüstrasyonu.
Bill Gates illüstrasyonu.

En az Bill Gates kadar adından söz ettiren ve teknolojiyle uzaktan yakından alakası olmuş birçok kişi için rol model durumunda olan Elon Musk da Bill Gates’le benzer özelliklere sahip bir girişimci.Tesla ile eletrikli otomobil üreten, SpaceX ile uzay seyahatleri konusunda devleşen ve Hyperloop ile toplu taşımada tek isim haline gelme yolunda ilerleyen Musk, 12 yaşında kendi yazdığı kodlarla 500 dolar kazandığından bu yana çalışmaya ve kazanmaya devam ediyor. Elon Musk’ın da tıpkı Bill Gates gibi oldukça makul ve takdir edilesi bir alışkanlığı var: Planlama.

Elon Musk illüstrasyonu.
Elon Musk illüstrasyonu.

Her iki ismin danışman ve yardımcıları da girişimciler için oldukça katı ve çok ekstrem durumlar olmaması halinde değişmeyen programları bulunduğunu ifade ediyor. 'Beş dakikalık yuvalar' olarak tanımlanan günlük planlamalarının her bir adımı baştan ayağa hesaplanıyor. Hem Gates hem de Musk, sürpriz gelişmelere ve beklenmeyen programlara karşı oldukça mesafeli. İş hayatından beslenmeye, sosyal hayattan hayır işlerine kadar her türlü aktivite tek tek planlanıyor. Uyku düzenlerinin bozulmaması konusunda da oldukça hassas olan ikili farklı sürelerde uyumayı tercih etse de ikisi de düzenli bir uyku sistemini benimsemeyi tercih etmiş.

Fast Company’den Stephanie Vozza’nın ulaştığı bilgilere göre Hem Elon Musk hem de Bill Gates başarılarını planlama konusundaki bu hassasiyete borçlu diyebiliriz. İki ismin de mottosu “Sürprize ve boş vakte yer yok!” şeklinde tanımlanabilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >