İlginç bilgilendirme yöntemi: 'Facebook Cafe geliyor'

Facebook, Facebook Cafe ile geliyor.
Facebook, Facebook Cafe ile geliyor.

● Facebook, gizlilik ihlali konusunda yaşadığı problemleri geride bırakmak için özel yönergeler geliştirmeye devam ediyor.

● Şirket, yenilenen gizlilik ayarları ve kullanıcıların sahip olduğu hakları 'anlaşılır' hale getirmek için yeni bir çalışma içerisine girdi.

● Çalışma kapsamında Facebook, kullanıcılara 'gizlilik ayarları' hakkında bilgi vermek için kafe açacağını duyurdu. Bu kafelerin ilki, İngiltere'de faaliyet gösterecek.

Dünyanın en büyük sosyal medya platformları arasında açık ara liderliğini sürdüren Facebook, değişen alışkanlıklara ve dünya düzenine inat zirvedeki yerini koruyor. Ne Instagram'ın hızlı yükselişi ne de Twitter'ın kemikleşmiş fakat fazlaca etkileşimli kullanıcı kitlesi Facebook'un sahip olduğu liderlikte bir oynama meydana getirmiş değil. Yaşanan onlarca skandal, veri çalma iddiaları ve Zuckerberg'ün üstüne yapışan 'güvenilmezlik' algısına karşın Facebook, her yıl + seviyelerde büyüme açıklıyor. Normal şartlarda bu kadar fazla sayıda skandala ismi karışan bir şirketin sahip olabileceği kötü şöhret nedeniyle düşüş göstermesi beklenirken Facebook'ta düşüşten öte yükseliş trendi anbean devam ediyor.

Facebook, kullanıcı sayısı noktasında dünyanın en güçlü sosyal medya platformu konumunda yer alıyor.
Facebook, kullanıcı sayısı noktasında dünyanın en güçlü sosyal medya platformu konumunda yer alıyor.

Facebook'un güvenlik itibarı noktasında yerlerde olan seviyesi, konu istatistiklere geldiğinde şaşırtıcı sonuçlar verirken alanında uzman olarak nitelendirilebilecek Standard&Poor's Environmental, Social, and Governance (ESG) isimli araştırma şirketinin oluşturduğu son veriler de Facebook'un 'elit listeden' çıkarıldığını ortaya koymuştu. Standard&Poor's Environmental, Social, and Governance, birçok farklı parametreyi göz önüne alarak elit, güvenilir ve başarılı şirketleri her yıl listeliyor.

Cambridge Analytica, Facebook'a ciddi bir itibar kaybı yaşattı.
Cambridge Analytica, Facebook'a ciddi bir itibar kaybı yaşattı.

Uzun süredir listenin içerisinde yer bulan şirketler, birçok dünya ülkesinin geçerli kabul ettiği liste üzerinden gayet yüklü ve makul anlaşmalara imza atabiliyor. Bu önerme üzerinden baktığımızda, 2009 yılından bu yana istisnasız her yıl listede kendine yer bulan Facebook'un bu yıl içerisinde listeden ayrılması 'şaşırtıcı' olarak değerlendirilebilir ama durum aslında büyük bir sürprizden ibaret değil. Facebook, uzun süredir imza attığı skandallarla güvenilir olma titrinden epeyce uzaklaştı.

Facebook, bu durumu değiştirmek istiyor

Kullanıcılarının kişisel verilerini yıllarca depolayıp farklı şirketlerle paylaştığı ortaya çıktıktan sonra Facebook, uzun süreli ve can sıkıcı bir sürecin tam ortasına düşmüştü. Şirket, verdiği her gizlilik sözünü ihlal ettikten sonra şimdi kullanıcılarının gönlünü almak için çalışıyor. Dev şirket son olarak kullanıcılarına gizlilik konusunda yardım etmek ve onları bilgilendirmek için kafe açmaya karar verdi.

Facebook Cafe'nin temsili fotoğrafı.
Facebook Cafe'nin temsili fotoğrafı.

Evening Standard gazetesinde yer alan habere göre Facebook, 28 Ağustos ve 5 Eylül günleri arasında İngiltere'de beş farklı kafe açacak. Bu kafelerde kullanıcılarına ücretsiz kahve sunacak olan Facebook, gizlilik ayarlarına ilişkin kullanıcılarını uyaracak. 'Pop-up' olarak isimlendirilen bu kafeler, İngiltere'deki kullanıcılar için 'heyecan verici' olarak tanımlandı.

Facebook Kuzey Avrupa Başkan Yardımcısı Stave Hatch.
Facebook Kuzey Avrupa Başkan Yardımcısı Stave Hatch.

Mashable’a açıklamalarda bulunan Facebook Kuzey Avrupa’nın başkan yardımcısı Stave Hatch, 'Sosyal medyada paylaştığınız şeyleri kimin görebileceği konusunda endişelenmek normaldir ancak herkes bu konuda ne yapabileceğini bilemiyor. Bu nedenle Facebook'ta gizlilik ayarlarınızı özelleştirmeyi hızlı ve kolay hâle getirdik' ifadelerini kullandı.

Facebook hangi 'gizlilik sorunlarını' ele alacak?

Facebook’un ele alacağı gizlilik sorunlarına bakmak gerekirse bu sorunlar arasında uygulama geliştiricilerinin, kullanıcıların ses kayıtlarını dinlemesine izin vermesi, Facebook canlı yayını sırasında kullanıcı gizliliği hakkında kullanıcı verileriyle uğraşma, yüz milyonlarca insanın kişisel verilerinin çalınması gibi büyük açıklar bulunuyor. Facebook’tan yapılan açıklamaya göre tüm bunlara ek olarak çalışanlar, kullanıcılara paylaşılan içeriklerinin kimler tarafından görülebileceğini ayarlamaları ve Facebook’a bağlı çalışan uygulamaları nasıl denetleyecekleri konusunda da yardımcı olacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >