Instagram dediğini yaptı: 'Beğeni sayısı gizlenecek'

Instagram.

Uzun süredir yüksek sesle dillendirilen 'beğeni sayısı değişikliği' sonunda gerçek oldu. Instagram, pilot aşamasına aldığı yeniliği resmen duyurdu.

2019 yılının Nisan ayında duyurulan gelişme, 7 farklı ülkede eş zamanlı olarak hayata geçirildi.

Yenilikle birlikte 'beğen butonu' kalkmayacak fakat bir gönderinin kaç beğeni aldığını yalnızca gönderi sahibi görüntüleyebilecek.

Instagram'ın 'beğeni devrimi' ilk olarak Avustralya, Brezilya, Kanada, İrlanda, İtalya, Yeni Zelanda ve Japonya'da denenecek.

Dünyanın en büyük sosyal medya platformları arasında yer alması bir yana en sık ve radikal değişim ile yeniliklere adapte olmak konusunda da zirvede yer alan Instagram, bu alışkanlığını sürdürmeye devam ediyor. Teknoloji editörlerinin en sık attığı başlıklar arasında yer aldığına emin olduğumuz 'Instagram'dan yenilik!' ifadesi, bu kez şirket tarafından yaklaşık üç ay önce duyurulan 'beğeni değişikliğiyle' gerçeğe dönecek. Platform tarafından Nisan ayında yapılan açıklamada, 'beğeni sayısına odaklanan kullanıcıların Instagram'ın mantığına aykırı hareket ettiği' düşüncesi üzerinde durulmuştu.

Instagram, 'logo değişikliğiyle' başlayan sürecin ardından neredeyse 'her şeyi' değiştirdi.
Instagram, 'logo değişikliğiyle' başlayan sürecin ardından neredeyse 'her şeyi' değiştirdi.

Dünya genelinde milyarı aşkın kullanıcı sayısına sahip olan Instagram, paylaşımlarının kaç kullanıcı tarafından beğenildiği bilgisiyle alakalı rahatsızlığını uzun süredir dillendiriyordu. Gönderilere odaklanmayan kullanıcıların beğeni ve izleme sayılarına dair yaklaşımı eleştirilirken Instagram, bu kullanıcıları 'ruha aykırı davranmakla' bile suçluyordu.

Instagram, 1 milyarı aşkın kullanıcısıyla hemen her akıllı telefonun ana sayfasında yer almaya devam ediyor.
Instagram, 1 milyarı aşkın kullanıcısıyla hemen her akıllı telefonun ana sayfasında yer almaya devam ediyor.

"Bir gönderinin kaç kişi tarafından beğenildiği bilgisi yalnızca kullanıcıya ait olmalı, aksi takdirde odak noktası değişiyor ve kullanıcıların içeriklere olan ilgisi büyük ölçüde azalıyor!"

--- Adam Mosseri ---

Instagram CEO'su Adam Mosseri.
Instagram CEO'su Adam Mosseri.

Beğeni butonu silinmeyecek

Instagram'ın beğeni sayılarının görünürlüğüne dair yeniliği, 18 Temmuz 2019 itibariyle 7 farklı ülkede eş zamanlı olarak hayata geçirildi. Twitter ve Facebook'ta kısa süre içerisinde onlarca farklı yorum alan değişiklik, kullanıcıların büyük bölümünün olumsuz eleştirilerine de muhatap oldu. Kullanıcıların 'neden fotoğraf paylaşıyoruz ki?' diyerek yorumladığı gelişme, uzun bir süre konuşulacağa benziyor.

Instagram'ın yeni değişikliği Türkiye'den bazı kullanıcılar için de aktif hale gelmiş durumda.
Instagram'ın yeni değişikliği Türkiye'den bazı kullanıcılar için de aktif hale gelmiş durumda.

Beğeni butonunun silinmeyeceğini yalnızca miktar görüntüleme konusunun değişeceğini açıklayan platform, açıklamayı resmi hesabına taşıyarak resmen duyurmuş oldu.

7 ülkede eş zamanlı olarak başlayacak

Instagram tarafından yapılan ilk açıklamada belirli ülkelerde yaşayan belirli kullanıcıların bahsedilen değişiklikten etkilenmeye başladığı belirtildi. Instagram ayrıca, “Bazı kişilerin toplam beğenilerini ve video görüntülemelerini gizleyen bir test yapıyoruz. Bu test, şu an için, şu ülkelerde geçerli: Avustralya, Brezilya, Kanada, İrlanda, İtalya, Japonya ve Yeni Zelanda.” diyerek testin hangi ülkeler için aktif durumda olduğunu da ifade etmeyi ihmal etmedi.

Beğeni sayılarını görme devri sona ermek üzere.
Beğeni sayılarını görme devri sona ermek üzere.

Instagram tarafından yapılan ikinci açıklamada ise bu güncellemenin nedenini şöyle izah ediliyor:

  • “Arkadaşlarınızın; paylaştığınız fotoğraflara ve videolara odaklanmasını istiyoruz, onların kaç tane beğeni aldıklarına değil. Kendi beğeni sayınızı, sizin kimler tarafından beğenildiğinizi gösteren listeye tıklayarak görebilirsiniz ancak arkadaşlarınız ilgili gönderinizin kaç kullanıcı tarafından beğenildiğini göremez.”

Beğeni listesine dokunmak da 'miktarı' görmek için yeterli olmayacak.
Beğeni listesine dokunmak da 'miktarı' görmek için yeterli olmayacak.

Instagram'ın yeni güncellemesini her ülke ve her kullanıcı için aktif hale getirmesi için herhangi bir zaman belirlenmese de platformun bu konudaki kararlılığı yeniliğin tüm Instagram hesaplarında çalışır durumda olacağı izlenimi oluşturuyor. “Bu değişikliğin Instagram kullanıcılarının deneyimlerine nasıl bir fayda sağlayabileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için sabırsızlanıyoruz.” açıklamasında bulunan Instagram'ın sonuçları hangi algoritmayla değerlendireceği de henüz bilinmiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >