Instagram kurucusu, bugün olsa sosyal ağı tekrar satıp satmayacağını sorusunu yanıtladı

Instagram
Instagram

Instagram kurucuları Kevin Systrom ve Mike Krieger, sosyal ağı kurduktan 2 sene sonra gelen 1 milyar dolarlık teklif üzerine platformu Facebook'a sattı.
Facebook'un ilk büyük satın alması ardından hızlı şekilde büyümeye devam eden Instagram kullanıcı sayısını kat be kat artırdı, reklam gelirlerini üst seviyelere çıkardı.
Hem Systrom hem de Krieger, Facebook çatısı altındaki çalışmalara 6 yıl boyunca devam etti ve geçen sene şirketten ayrıldı.
Geçtiğimiz gün The New York Times tarafından düzenlenen DealBook konferansında yöneltilen 'Bugün olsa Instagram'ı yeniden Facebook'a satar mısınız?' sorusunu yanıtlayan Systrom, 'Birisi size gelir ve 11 kişi için 1 milyar dolar verirse ne dersiniz?' şeklinde cevapladı. Ayrıntılar haberimizde:

Yeni nesil, özellikle de Z kuşağı Instagram'ı Facebook'un kurduğunu düşünüyor. Ama durum öyle değil. Bundan tam 9 yıl önce Kevin Systrom tarafından kurulan Instagram, 2012'de Facebook tarafından 1 milyar dolara satın alındı.

Facebook'un ilk büyük çaplı satın alması diye özetleyebileceğimiz bu durum sonraki süreçte ekosistemedahil edilen irili-ufaklı diğer şirketlerle daha da büyük değer kazandı.

Facebook satın alması sonrası kullanıcı sayısı ve ilginin artmasıyla birlikte Instagram aslında hemen herkes için ilgi odağı oldu. Üstelik bireysel kullanıcıların yanı sıra şirketler de bu platformu doğru kullanmaya başladılar. Haliyle reklam ve pazarlama da devreye girdi. Artık şirketler Instagram'da istediği müşteri hedefleyerek reklam verebiliyor. Dolayısıyla şirket de bu noktada yüksek meblağlara ulaşabiliyor.

Yani işin özünde Instagram birkaç yıl içinde çok kârlı bir iş modeli haline geldi. Geçtiğimiz günlerde Instagram'ın kurucusuna 'Instagram sizin olsa yine tekrardan Facebook'a satar mısınız?' şeklinde bir soru yöneltilmiş. Systrom, soruyu 'Birisi gelir ve size 11 kişi için 1 milyar dolar verirse ne dersiniz?' şeklinde yanıtlıyor.

The New York Times'in DealBook konferansında sorulan bu soru ve cevap aslında Instagram kurucusunun pişman olmadığını gösteriyor. Systrom, zaten 2018'e kadar yani satın almadan sonra 6 yıl Facebook çatısı altında Instagram çalışmalarını devam ettirdi. Geçen sene şirketten ayrılan Systrom ve kurucu ortak Mike Krieger, 'Mark Zuckerberg ile artan gerilim' sebebiyle şirketten ayrılmak zorunda olduğunu bildirmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >