Instagram veri indirme aracı kullanıcı bilgilerini açığa çıkardı

Instagram veri indirme
Instagram veri indirme

Instagram, veri indirme aracı aracılığıyla bazı kullanıcı şifrelerini yanlışlıkla açığa çıkardı. Yapılan açıklamayla problemin kısa sürede fark edildiği ve ortadan kaldırıldığı bildirildi. Konuya ilişkin tüm bilgiler haberimizde:

Instagram, Nisan ayında yürürlüğe giren Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) sebebiyle uygulamaya 'tüm verileri indirmeleri sağlayan' bir özellik ekledi. Son ortaya çıkan bilgiler ise bu veri indirme aracının bazı kullanıcı şifrelerini 'yanlışlıkla' açığa çıkardığı yönünde.

Şirket sözcüsü bu problemin kısa süre içinde çözüldüğünü belirtirkençok az sayıda insanın sorundan etkilendiğinin de altını çiziyor. Yani aslında kullanıcıların panik yapacağı bir durum söz konusu değil.

Instagram'da basit bir yöntem sayesinde şifre değiştirmek mümkün hale geliyor.
Instagram'da basit bir yöntem sayesinde şifre değiştirmek mümkün hale geliyor.

Instagram, şifrelerin değiştirilmesi gerektiği konusunda uyardı

Instagram'a göre bu özelliği kullanan kişilerin şifreleri web tarayıcısında URL'nin bir kısmına ek olarak geliyordu. Bu veriler de platformun sahibi olan Facebooksunucularında saklanıyor. Instagram ise konuyla alakalı olarak kullanıcılara 'her ihtimale karşı' şifrelerini değiştirmelerini öneriyor.

Velhasıl kelam artık Instagram'dan indirilen verilerle alakalı bu problem tamamen ortadan kaldırılmış durumda.

Aylar önce ortaya çıkan Cambridge Analytica skandalının yaralarını sarmaya çalışan Facebook, Instagram tarafında da benzer sızıntılar meydana gelmemesi için çalışmalar yürütmeye devam ediyor. Aslında haberin başında bahsettiğimiz kişisel verilerin indirilmesi özelliği de tam olarak bunu kapsıyor.

Instagram'daki kişisel veriler nasıl indirilir?

Gizlilik veGüvenlik menüsü altına konumlandırılan bu özellik, 'Bilgilerin İndirilmeye Hazır' seçeneğiyle sunuluyor. Bu araç üzerinden e-posta adresi girildiğinde fotoğraflar; yorumlar, profil ayrıntıları ve diğer detaylar indirilebilir hale geliyor. Elbette bunlar öncesinde küçük bir şifre doğrulama aşamasından geçilmesi gerekiyor.

Instagram'dak bu özellik sayesinde kolayca verileri indirebilmek mümkün.
Instagram'dak bu özellik sayesinde kolayca verileri indirebilmek mümkün.

Daha sonrasında kullanıcıların karşısına 'Instagram'da paylaştıklarını içeren bir dosya oluşturmaya başladık ve e-posta adresine bir bağlantı göndereceğiz' şeklinde açıklama geliyor. Ayrıca bu işlemin 48 saat sürebileceği de özellikle belirtiliyor. Daha sonrasında gelen e-postadaki bağlantıya tıklayarak işlem gerçekleştiriliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >