iPhone 8 Plus ve Galaxy Note 8 kamera testinde: Hangisi daha iyi?

iPhone 8 Plus vs Galaxy Note 8
iPhone 8 Plus vs Galaxy Note 8

Apple ve Samsung'un tepe seviyesi akıllı telefonları iPhone 8 Plus ile Galaxy Note 8 kamera testinde konusunda karşı karşıya getirildi. Kamera konusunda her iki telefonun da kendine has özellikleri olduğu söylenebilir. Peki ama hangisi daha iyi?

Şu anda iPhone 8 serisi karşısındaki en güçlü rakip Galaxy S8. Ancak büyük ekrana geçildiğinde ise iPhone 8 Plus ve Galaxy Note 8 karşı karşıya geliyor. Her iki dev markanın da iddialı olduğu alanlardan biri kamera. Galaxy Note 8 ile çift arka kamera sistemine geçiş yapmış olan Samsung, tepe seviyesinde daha keskin görüntülerle ön plana çıkarken iPhone 8 Plus ise renk yoğunluğuyla farkını ortaya koymaya çalışıyor.

iPhone 8 Plus ve Galaxy Note 8 kameraları birbirlerine üstünlük kuramıyor; zira her ikisinin de öne çıkan özellikleri var. Ancak genel olarak çift sensörde desteklenen optik görüntü sabitleme teknolojisi sebebiyle Galaxy Note 8'in özellikle yüksek çözünürlüklü video çekimlerinde bir tık önde olduğunu söyleyebilmek mümkün.
iPhone 8 Plus ve Galaxy Note 8 kameraları birbirlerine üstünlük kuramıyor; zira her ikisinin de öne çıkan özellikleri var. Ancak genel olarak çift sensörde desteklenen optik görüntü sabitleme teknolojisi sebebiyle Galaxy Note 8'in özellikle yüksek çözünürlüklü video çekimlerinde bir tık önde olduğunu söyleyebilmek mümkün.

SuperSaf TV isimli YouTube kanalının gerçekleştirdiği kamera testlerine geçmeden önce her iki akıllı telefonun da kamera özelliklerini listeleyelim.

  • iPhone 8 Plus
  • - 12 MP'lik çift arka kamera (28mm geniş açı, f/1.8 diyafram açıklığı / 56mm telefoto, f/2.8 diyafram açıklığı)
  • - Çift sensörde optik görüntü sabitleme
  • - 2X optik yakınlaştırma
  • - Dört LED'li flaş aydınlatma
  • - 2160p @ 24/30/60 fps - 1080p @ 30/60/120/240 fps video kaydı
  • - 7 MP'lik (f/2.2 diyafram açıklığı, 1080p @ 30 fps - 720p @ 240 fps) ön kamera
  • Galaxy Note 8
  • - 12 MP'lik çift arka kamera (26 mm geniş açı, f/1.7 diyafram açıklığı / 52mm geniş açı, f/2.4 diyafram açıklığı)
  • - Optik görüntü sabitleme
  • - 2X optik yakınlaştırma
  • - Çift LED'li flaş aydınlatma
  • - 2160p @ 30 fps - 1080p @ 60 fps - 720 @ 240 fps video kaydı
  • - 8 MP'lik (f/1.7 diyafram açıklığı, 1440p @ 30 fps video kaydı) ön kamera

Tüm bu veriler ışığında her iki telefonun da çok yüksek performanslı kameralara sahip olduğu rahatlıkla görülebiliyor. Elbette her iki modelin de bazı noktalarda birbirinden farkları var.

Gerçekleştirilen kamera testini izleyelim; akabinde genel bir değerlendirme yapalım.

Değerlendirme: iPhone 8 Plus'ın mı Galaxy Note 8'in mi kamerası daha iyi?

                                    
                                    Video testine bakılırsa arada çok bariz bir fark yok. Ancak az önce de belirttiğimiz üzere hem iPhone 8 Plus'ın hem de Galaxy Note 8'in birbirinin üstüne çıktığı bazı detaylar var. Örneğin ön kamerada Galaxy Note 8 daha keskin görüntülere odaklanırken, iPhone 8 Plus ise renk doygunluğu kısmında ön plana çıkıyor. İkinci aşamada arka kamerada 4K video çekiminde neredeyse ayırt edilemeyecek derecede benzer bir performans görüyoruz. Ancak arka kamerada teknik tabloda da belirttiğimiz üzere Galaxy Note 8 2 mm daha geniş açı desteği sunuyor. Ancak iki arka kamera arasındaki en belirgin fark belki de OIS tarafında oluyor. iPhone 8 Plus'ta tek bir sensörde optik görüntü sabitleme özelliğine yer verilirken; Galaxy Note 8'de çift sensörde de görüntü sabitleme destekleniyor. Dolayısıyla titreme ya da benzer durumlar daha aza indirgenmiş oluyor. Kapalı mekanlarda da sonuçlar aslında çok fark oluşturmuyor. Otomatik odaklanma sistemlerinin ön plana çıktığı bu ortamlarda Galaxy Note 8'in bir adım daha önde olduğunu söyleyebilmek mümkün. Genel bir değerlendirmeyle her iki telefon kamerasının da müthiş bir performans sergilediğini söylemek mümkün. Asıl merak edilen test ise iPhone X ve Galaxy Note 8 arasında....
Değerlendirme: iPhone 8 Plus'ın mı Galaxy Note 8'in mi kamerası daha iyi? Video testine bakılırsa arada çok bariz bir fark yok. Ancak az önce de belirttiğimiz üzere hem iPhone 8 Plus'ın hem de Galaxy Note 8'in birbirinin üstüne çıktığı bazı detaylar var. Örneğin ön kamerada Galaxy Note 8 daha keskin görüntülere odaklanırken, iPhone 8 Plus ise renk doygunluğu kısmında ön plana çıkıyor. İkinci aşamada arka kamerada 4K video çekiminde neredeyse ayırt edilemeyecek derecede benzer bir performans görüyoruz. Ancak arka kamerada teknik tabloda da belirttiğimiz üzere Galaxy Note 8 2 mm daha geniş açı desteği sunuyor. Ancak iki arka kamera arasındaki en belirgin fark belki de OIS tarafında oluyor. iPhone 8 Plus'ta tek bir sensörde optik görüntü sabitleme özelliğine yer verilirken; Galaxy Note 8'de çift sensörde de görüntü sabitleme destekleniyor. Dolayısıyla titreme ya da benzer durumlar daha aza indirgenmiş oluyor. Kapalı mekanlarda da sonuçlar aslında çok fark oluşturmuyor. Otomatik odaklanma sistemlerinin ön plana çıktığı bu ortamlarda Galaxy Note 8'in bir adım daha önde olduğunu söyleyebilmek mümkün. Genel bir değerlendirmeyle her iki telefon kamerasının da müthiş bir performans sergilediğini söylemek mümkün. Asıl merak edilen test ise iPhone X ve Galaxy Note 8 arasında....
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >