iPhone şifresi 900 bin dolar karşılığında kırılabiliyor

iPhone şifresi
iPhone şifresi

Senatörün açıklamalarına göre FBI, terör saldırganının iPhone şifresini 900 bin dolar karşılığında özel bir yazılım şirketine kırdırmış.

Apple ve FBI arasında uzunca bir süredir ciddi bir anlaşmazlık söz konusu. Bunun en büyük sebebi ise iki yıl önce San Bernardino'da gerçekleştirilen terör saldırısı. Saldırganın iPhone 5c kullanmasıyla birlikte konu Apple'a kadar uzanmış; FBI, Cupertinolu şirketten telefonun şifresini kırılmasını istemişti. "Kullanıcı verilerinin gizliliği" sebebiyle iPhone'larda bir arka kapı açılmayacağının altını çizen ve bu hususta defalarca açıklama yapan Tim Cook, FBI'ı birçok kez geri çevirmişti.

Bu aşamadan sona telefonun şifresini kırmak için farklı kurumları devreye sokan FBI, görevi teslim ettiği şirketi ve ödenen tutarı hep gizli tutmuştu. Fakat, Senato komitesinin dün yaptığı açıklamayla şifreliiPhone'un verilerine ulaşmak için özel bir şirkete 900.000 dolarlık ödeme yapıldığı belirtildi. Teröristin telefonundan çıkan verilerin önümüzdeki süreçte gerçekleştirilecek saldırıların ortaya çıkarılması ve kişilerin tespitedilmesi için büyük önem taşıdığı yadsınamaz bir gerçek.

Tim Cook'un defalarca FBI'ı geri çevirmesiyle birlikte Apple ve FBI'ın arasındaki gerilim devam ediyor.
Tim Cook'un defalarca FBI'ı geri çevirmesiyle birlikte Apple ve FBI'ın arasındaki gerilim devam ediyor.

Bu noktada ön plana çıkan en önemli unsurlardan biri ise iPhone şifrelerinin öyle ya da böyle kırılabiliyor oluşu. Üçüncü taraf bir yazılım şirketinin iPhone şifrelerini bloke edebiliyor oluşu da doğal olarak Apple için problem oluşturuyor. Dolayısıyla Cupertinolu şirketin yeni iPhone'larla birlikte biyometrik tarama sistemlerine daha fazla yer vereceği ve parmak izine ek olarak iris tarama sistemini devreyesokabileceği söyleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >