iPhone X'in üretim maliyeti 370 doları aşıyor

iPhone X
iPhone X

999 dolarlık başlangıç fiyatıyla akıllı telefon sektöründe yeni bir fiyat bandı oluşturan iPhone X, üretim maliyeti konusunda da rakip tanımıyor. Samsung'un tek ekran tedarikçisi olduğu cihaz, şimdiye kadar üretimi için en çok para harcanan iPhone oldu.

Ülkemizde 6099 ₺, dünyada ise 999 dolar fiyat etiketine sahip olan iPhone X, kuşkusuz ne fiyatıyla ne de tasarımıyla sıradan bir akıllı telefon değil. Peki kendi fiyat bandını oluşturan yeni nesil Apple telefonu, gerçekten bu çıkış fiyatını hak ediyor mu? Bu soruya yanıt olabilecek bir analiz yayımlayan IHS Markit, iPhone X'in üretim maliyetine dair ilginç detaylar paylaştı.

Neredeyse tüm ürünleri yüksek satış rakamları elde eden bir üretici olarak Apple, projelerinde donanım maliyetini düşürmek için birden fazla tedarikçi kullanır. Ancak iPhone X'in yeni nesil donanım unsurları, tedarikçi seçeneklerini daraltıyor. Buna göre 64 GB'lık bir iPhone X'in donanım maliyetini 370,25 dolar olarak hesaplayan analiz firması, tek ekran tedarikçisi olarak Samsung'un 5,8 inçlik OLED ekranı 110 dolara sattığını belirtiyor. 5,5 inçlik LCD ekranı sadece 52,5 dolara mal olan iPhone 8 Plus ile kıyaslanırsa Apple, iPhone X'te bir ekrana iki kattan fazla ödeme yapıyor. Tedarikçi sıkıntısı bulunan Face ID donanımı da yine 16,7 dolarlık maliyetiyle genel toplamı etkiliyor.

iPhone X'in maliyetini artıran bir diğer unsur ise, 61 dolarlık kasa masrafları. Telefona mükemmel bir görünüm katan paslanmaz çelik gövdenin ucuz olması beklenemezdi. Toplamda bir iPhone 8'den 115 dolar daha pahalıya mal olan onuncu yıla özel Apple telefonu, yüksek faturayı müşterilerden çıkarmasını da biliyor.

Üretim maliyeti baz alınarak iPhone X'te yüzde 63'lük kâr oranı yakaladığı savunulan Apple, en nihayetinde teknolojik üstünlüğü yadsınamayacak bir ürünle müşterilerinin karşısına çıkmış bulunuyor. Donanım parçalarının fiyatı dışında Apple A11 Bionic yongada sistem çözümü ve Face ID gibi üzerinde yıllarca çalışılmış projeler, iPhone X'in mali külfetini bir nebze olsun haklı çıkarsa da, projenin başarılı olmasında tüketicilerin ne kadarının yüksek fiyat konusunda ikna edilebildiği belirleyici olacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >