İrlanda, Facebook ve ekosistemdeki birleştirme planlarını incelemeye alıyor

Facebook
Facebook

Facebook'un birkaç gün önce duyurduğu Messenger, Instagram ve WhatsApp birleşme planları 'veri gizliliği' sebebiyle birçok kişiyi kuşkuda bırakıyor. Konuyla alakalı olarak veri koruma komisyonları da tetikte bekliyor.

Facebook, Messenger, Instagram ve WhatsApp'ın dünya genelindeki kullanıcı sayısı milyarlara ulaşıyor. Şu anda geliştirilme aşamasındaki yeni özellik ise tüm bu servisleri birbirine bağlamayı amaçlıyor. Ancak 'veri gizliliğinin' bu kadar önem arz ettiği bir dönemde tüm servislerin tek bir altyapıda toplanacak olmasına kuşkuyla bakılıyor.

Hatta İrlanda Veri Koruma Komisyonu ise konuyla alakalı harekete geçti. Facebook'un planlarını detaylı bir şekilde açıklamasını isteyen komisyon, aslında durumun GPDR ile uyumluluğu konusunda şüphe duyuyor.

Facebook, Messenger, Instagram ve WhatsApp'ın tek bir altyapıyla sunulabilir.
Facebook, Messenger, Instagram ve WhatsApp'ın tek bir altyapıyla sunulabilir.

Soru işaretleri oluşuyor

Facebook'un 'veri gizliliği' konusunda sicili epey kabarık. Son olarak geçen yıl ortaya çıkan Cambridge Analytica skandalı bu işin yalnızca bir kolu. Ama aslında çok daha fazlası var. Hatta son birkaç haftada milyonlarca paylaşıma ulaşan #10YearsChallange'ın da kullanıcı verilerini ele geçirmek için ortaya çıkarıldığı ya da daha sonra bu şekilde kullanıldığı söyleniyor.

Yani aslında Facebook'a kimsegüvenmiyor. Dolayısıyla tüm bu platformların tek bir altyapıda buluşması ise soru işaretleri oluşturuyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >