Katlanabilir cep telefonlarının vergilendirmesi nasıl olacak?

Huawei, katlanabilir modeli Mate X'i tanıttı.
Huawei, katlanabilir modeli Mate X'i tanıttı.

Cep telefonu üreticilerinin tanıtımlarını hızlandırdığı katlanabilir cep telefonları yakın tarihte hayatımıza girmeye hazırlanıyor. Barselona'da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi'ne damgasını vuran katlanabilir cep telefonlarının vergilendirilmesi ise tüketiciler için önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu cihazların gümrük idaresi tarafından cep telefonu olarak kabul edilmesi halinde Özel Tüketim Vergisi'ne (ÖTV) tabi olacağı belirtiliyor.

25 Şubat - 28 Şubat tarihleri arasında İspanya'nın Barselona kentinde düzenlenen Mobil Dünya Kongresi (MWC) birçok farklı ürün ve konseptin tanıtımıyla tüketicilerin ilgi odağı oldu.

MWC'ye damgasını vuran ürün ise tüketicilerin dikkatini çekmeyi başaran katlanabilir cep telefonları oldu.

Yakın tarihte hayatımıza girmeye başlayacak olan katlanabilir cep telefonlarının vergilendirilmesi ise tüketiciler için önem arz ediyor.

Huawei Mate X tanıtıldı.
Huawei Mate X tanıtıldı.

"ÖTV'ye tabi olacak"

KPMG Türkiye Gümrük ve Dış Ticaret Direktörü Hakan Uçak, söz konusu cihazların gümrük idaresi tarafından cep telefonu olarak kabul edilmesi halinde Özel Tüketim Vergisi'ne (ÖTV) tabi olacakları yorumunda bulundu.

Önde gelen teknoloji firmalarının son günlerde tüketicilerin beğenisine sunduğu katlanabilir cep telefonlarının (tablet ve telefon özelliklerine sahip) Türkiye'ye ithal edilirken ne şekilde sınıflandırılacağı vergilendirme açısından büyük önem taşıyor.

"Tablet olarak kabul edilirse ÖTV yok"

KPMG Türkiye Gümrük ve Dış Ticaret Direktörü Hakan Uçak’a göre satışa sunulacak bu ürünlerin tablet olarak kabul edilmesi durumunda, ithal anında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ödenmeyecek.

  • Anılan eşyaların cep telefonu olarak kabul edilmesi durumunda ise, yüzde 25 oranında Özel Tüketim Vergisi ödenecek.

İthalat yoluyla ülkemize gelecek bu eşyaların vergilendirilmesinde gümrük idarelerinin bakış açısı önemli olacak.

KPMG Türkiye Gümrük ve Dış Ticaret Direktörü Hakan Uçak, vergilendirme hakkında bir açıklama yaptı.
KPMG Türkiye Gümrük ve Dış Ticaret Direktörü Hakan Uçak, vergilendirme hakkında bir açıklama yaptı.

"Tablet üzerinden telefon görüşmesi yapılabilirse"

Gümrük idaresi tarafından benzer bir eşya için verilen bağlayıcı tarife bilgisi kararında, GSM üzerinden telefon görüşmesi yapılabilen tabletlerin cep telefonu olarak değerlendirilmesi gerektiği belirtiliyor.

Gümrük idaresinin bu kararından yola çıkarsak, tablet ve telefon kullanımını bir arada sunacak yeni teknolojik ürünlerin tablet olarak değil cep telefonu olarak ülkemize ithal edileceği değerlendiriliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >