Katlanabilir telefonlar ne zaman ucuzlayacak?

Huawei Mate X. Fotoğraf: Android Authority.
Huawei Mate X. Fotoğraf: Android Authority.

Katlanabilir telefonların fiyatlarıyla ilgili yeni açıklamalar gelmeye devam ediyor. Huawei CEO'su Richard Yu'nun ardından ekran ve panel üretimiyle bilinen Çinli BOE Technology de açıklama yaptı.

Katlanabilir akıllıtelefonlar henüz emekleme aşamasında. En çok ismi geçen şirketler ise bildiğiniz gibi Samsung ve Huawei. Şubat sonunda Barselona'da özel bir stantta sergilenen ürünler arka planda geliştirilmeye devam ediliyor.

Elbette kullanıcıların kafasında çok fazla soru işareti var. Bunlardan biri katlanabilir modellerin mekanizmalarıyla alakalı. Toplamda onlarca
farklı bileşenin bir araya getirilerek oluşturulduğu menteşe sistemi birçok kişiyi tedirgin ediyor.

Katlanabilir telefonlar arasında Samsung Galaxy Fold'un yeri çok büyük. Çünkü piyasadaki ilk bu konseptteki ürünlerden biri.
Katlanabilir telefonlar arasında Samsung Galaxy Fold'un yeri çok büyük. Çünkü piyasadaki ilk bu konseptteki ürünlerden biri.

Daha fazla kullanıcıya erişmesi için fiyatların 'normalleşmesi' şart

Evet, şu an için çok yeni bir teknolojiden bahsediyoruz. Ancak önümüzdeki birkaç yıl içinde çok daha geniş bir çevre tarafından kabul göreceğin tahmin etmek
hiç de zor değil. Bu 'yaygınlaşmanın' temel unsurlarından biri fiyat. Şu anda maliyetler gereği katlanabilir telefonların fiyatları epey uçuk. Ama yine birkaç sene içinde fiyatların makul seviyelere gelmesi bekleniyor.

Hatta Huawei CEO'su Richard Yu'nun konuyla alakalı yaptığı önemli açıklamalar var. Maliyetlerin düşmesiyle birlikte katlanabilir telefonların ucuzlayacağını ve model çeşitliliğinin artacağını belirten Richard Yu, iki sene içinde Huawei'nin tepe seviyesindeki cihazların yarısının katlanabilir olacağını düşünüyor.

Çin merkezli BOE Technology şirketi de yeni açıklamasında benzer bir konudan bahsediyor. Ekran ve panel konusunda birçok şirketin tercih ettiği bu üretici, 2021'de katlanabilir telefonların 1500 dolar seviyesine gerileyeceğinden bahsediyor. Bu da aslında katlanabilir telefonların fiyatlarındaki normalleşmenin iki yıl içinde gerçekleşeceğinin bir kez daha doğrulandığı anlamına geliyor.

Huawei Mate X'in Galaxy Fold'dan en önemli farklarından biri dışa doğru katlanıyor olması.
Huawei Mate X'in Galaxy Fold'dan en önemli farklarından biri dışa doğru katlanıyor olması.

Samsung Galaxy Fold ve Huawei Mate X ön incelemesi

Bu arada, Mobile World Congress'te hem Samsung Galaxy Fold hem de Huawei Mate X'in ön incelemesini gerçekleştirdik. Aşağıdan izleyebilirsiniz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >