Kimin telefonu bu: 'TikTok’un sahibi, kendi akıllı telefonunu üretecek'

ByteDance.
ByteDance.

● TikTok, 2018 yılı boyunca yaklaşık 200 milyon kez indirilerek geliştiricisi ByteDance için güçlü bir maddi yeterlilik oluşturmayı başardı.
● TikTok’un başarısını farklı platformlara taşımak isteyen ByteDance, kendi cihazını geliştirerek akıllı telefon pazarına giriş yapmak istediğini açıkladı.

TikTok, istatistikler aksini söylese bile dünyanın ‘en rahatsız edici’ platformlarından biri olarak değerlendiriliyor. TikTok kullanıcıları tarafından paylaşılan gönderilere yönelik eleştiriler günden güne büyürken TikTok da kendine ait kitleyi sürekli olarak genişletmeyi, özel bir sosyal medya kullanıcı yapısı oluşturmayı başardı. Vine’ın ‘kısa video’ trendinde oluşturduğu boşluğu kapatan ByteDance yapımı uygulama, 15 saniyelik videolarla dünyanın en çok tercih edilen uygulamaları arasına girdi bile. 2018 yılı boyunca yaklaşık 200 milyon kez indirilen TikTok, yapım şirketi ByteDance’ı da birçok açıdan ‘zengin bir şirket’ yapmayı başardı.

TikTok, dünyanın en çok indirilen uygulamaları arasında.
TikTok, dünyanın en çok indirilen uygulamaları arasında.

ByteDance’ın bu zenginliği, şirketi farklı iş kolları ve çalışmalarda yer almak konusunda da hareketlendirdi. Çin merkezli sosyal medya şirketi ByteDance, içerisinde kendi uygulamalarının, oyunlarının ön yüklü olarak geldiği bir telefon geliştiriyor. ByteDance, bu yılın ilk aylarında Çinli akıllı telefon üreticisi Smartisan'dan da çeşitli patentler almıştı. Financial Times'a konuşan isimsiz kaynak, ByteDance kurucusu Zhang Yiming'in, uzun zamandır ByteDance uygulamaları yüklü bir telefonun hayalini kurduğunu ifade etti.

TikTok, Türkiye'de ve dünyada yüzlerce 'sinir bozucu' fenomen oluşturmayı başardı.
TikTok, Türkiye'de ve dünyada yüzlerce 'sinir bozucu' fenomen oluşturmayı başardı.

ByteDance’in sektördeki en büyük rakibi konumunda yer alan Tencent ile Çin’deki sosyal medya dünyasına yönelik giriştiği savaş devam ederken TikTok, bu ayın başlarında bir milyar indirme seviyesine de ulaştı. Şirket, daha fazla kullanıcının dikkatini çekebilmek için Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan pazarlara hitap eden haber ve video uygulamaları yayımladı. Bunun dışında şirketin, kendi müzik yayın platformu üzerinde çalıştığına dair de dedikodular dolaşıma girmiş durumda.

TikTok, sosyal medya platformları arasında Vine'ın boşluğunu doldurmuş olmasıyla değerlendiriliyor.
TikTok, sosyal medya platformları arasında Vine'ın boşluğunu doldurmuş olmasıyla değerlendiriliyor.

ByteDance nasıl para kazanıyor?

ByteDance’ın TikTok üzerinden oluşturduğu güçlü şöhret, şirketi muadilleri arasında oldukça seçkin bir yere konumlandırmayı başardı. Şirketin ana gelir kaynağı olarak nitelendirebileceğimiz reklamlar, ByteDance’ın iki yıllık kazanım karnesinde en tepede yer alıyor. ByteDance, reklamlar ile kazandığı paralarla Çin’in akıllı telefon satışlarında meydana gelen düşüşü de göz önüne alarak hızlı bir sıçrama yapmaya çalışacak. ByteDance; Xiaomi, Oppo, Huawei, Vivo ve Apple gibi şirketlerle zorlu bir yarışın içerisine girecek. Şu an için ByteDance’in telefonunun ne zaman çıkış yapacağıyla ilgili net bilgiler bulunmuyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >