Kullanıcı verileri söz konusuydu: Instagram, kuralları ihlal ettiği gerekçesiyle Hyp3r şirketiyle anlaşmayı sonlandırdı

Samsung Galaxy Note10
Samsung Galaxy Note10

● Instagram, milyonlarca kullanıcının konumunu izleyen ve buna bağlı olarak çeşitli reklam kampanyaları yürüten iş ortağı Hyp3r ile bağlantısını kopardı.
● Şirket her ne kadar 'tüketici gizliliği düzenlemelerinin' yapıldığını ve 'sosyal ağ hizmet şartlarıyla' uyumlu şekilde çalışıldığını belirtse de Instagram kural ihlali yapıldığını düşünüyor.

Facebook, Twitter, Instagram ve WhatsApp gibi milyonlarcakullanıcı verisi barındıran platformlarda zaman zaman önemli sızıntılar meydana gelebiliyor.

Kullanıcıların hemen her türlü bilgisini barındıran bu hizmet ya da servisler aslında verileri satarak bir anlamda paraya dönüştürüyor.

Facebook'un Cambridge Analytica skandalı bunun en somut örneklerinden biri. Elbette bunu farklı şirketlerle satın alma anlaşmaları yaparak gerçekleştiriyor.

Facebook'un sahibi olduğu Instagram da esasında birçok farklı şirketle iş ortaklığı yapıyor. Bunlar arasında pazarlama şirketleri de var, görsellerin boyutunu optimizeetmeyi sağlayan uygulama geliştiriciler de.

Hyp3r, milyonlarca kullanıcının konum bilgilerini baz alarak bu doğrultuda reklam ve pazarlama çalışmaları yürütüyordu.
Hyp3r, milyonlarca kullanıcının konum bilgilerini baz alarak bu doğrultuda reklam ve pazarlama çalışmaları yürütüyordu.

Hyp3r ile iş ortaklığı sonlandı

Instagram, son olarak Hyp3r isimli şirketle bağlantısını tamamen koparmış durumda. Peki ama Hyp3r tam olarak ne yapıyordu? Hyp3r, milyonlarca Instagram kullanıcısının konumunu izleyip buna göre çeşitli reklam düzenlemeleri için uygun zemin hazırlanmasını sağlıyordu.

Yani aslında kullanıcıların bulunduğu bölgeye dair reklamların belirlenmesini Hyp3r gerçekleştiriyordu. Asıl merak edilen detay ise iş ortaklığının neden sonlandığı. Instagram, konuyla alakalı yaptığı açıklamada 'kuralların ihlal edildiğini' belirtiyor. Yani diğer bir anlamda Instagram aslında bu şirketin 'güvenlik' konusunda zaafiyet verdiğini söylüyor.

gzt

Instagram ya da Hyp3r konuyla alakalı ekstra bilgi paylaşmıyor. Fakat kullanıcıların bulunduğu konumu ayrıntılı bir şekilde paylaştığı ve sakıncalı verilere ulaştığı için anlaşmanın Instagram tarafından iptal edildiği biliniyor.

Hyp3r'nin geliştirdiği sistem, konum araçları ve diğer özellikler üzerindeki kısıtlamaları genel olarak memnuniyetle karşılamasına rağmen, Facebook'un kısıtlamalarını aşabilecek ve ne olursa olsun Instagram konum bilgilerinden yararlanabilecek bir sistem geliştirdi.

Açıklamada, Hyp3r başkanı Carlos Garcia pazarlama sisteminin 'tüketici gizliliği düzenlemeleri ve sosyal ağ hizmet şartlarıyla' uyumlu olduğunu belirtiyor. Ayrıca şirketin 24 saat süresonunda hikâye izlemenin mümkün olmadığı gibi özel içeriklerin bu süre sonrasında görüntülenmediğini ifade ediyor.

Önümüzdeki dönemlerde konuyla alakalı daha kapsamlıbilgilerin ortaya çıkması bekleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >