Mavi Balina tehlikesi kapıda: Uzmanına sorduk

Mavi Balina, tehlike saçmaya devam ediyor.
Mavi Balina, tehlike saçmaya devam ediyor.

Dünyanın birçok farklı ülkesinde ortaya koyduğu tehdit ile araştırılan ve önlem planlarıyla bezenen Mavi Balina oyunundan Türkiye için de can sıkıcı haberler geliyor. Biz de sorunu ve çözüm yönetimini işin uzmanına sorduk...

İlk aşamada Rusya’da ortaya çıkan ve sosyal medyanın da etkisiyle birçok farklı noktaya yayılan Mavi Balina sebebiyle, dünya genelinde yüzü aşkın çocuk intihar etmişti. Karmaşık yapısı ve çözülemeyen sistematiğiyle özellikle çocuklar için büyük bir tehlike anlamına gelen oyun, Türkiye’de de problemli süreçlerle anılıyor.

Mavi Balina, çözülemeyen sistematiğiyle büyük bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.
Mavi Balina, çözülemeyen sistematiğiyle büyük bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

50. günün sonunda 'intihar görevi' veriliyor

Siniy Kit ismiyle bilinen ve bu ismi ünlü Rus rock grubu Lumen'in bir şarkısından alan oyun, genellikle şiddet içerikli 50 talimattan oluşuyor. 50 günlük bir süreyi kapsayan bu komutlar arasında derin olmayacak şekliyle kol ve bacakların kesilmesi, belirli bir süre boyunca kimse ile görüşülmemesi, yüksek sesli olarak müzik dinlenilmesi gibi aşamalar yer alıyor. 50. günün sonunda da kişiye son aşama olan ‘yüksekten atlayarak ya da kendini asarak’ intihar etme komutu veriliyor.

Siber Güvenlik Uzmanı Ali Keskin, GZT.com'un sorularını yanıtladı.
Siber Güvenlik Uzmanı Ali Keskin, GZT.com'un sorularını yanıtladı.

'Tehlike dolu' olarak yorumlanan oyun, Türkiye'de de kötü sonlar oluşturdu. Trabzon’un Dernekpazarı ilçesinde yaşayan Ahmet Kağan G. isimli 16 yaşındaki genç, evlerinin bahçesinde tabancayla başına ateş ederek intihar etti. Ahmet Kağan G.’nin intihar etmeden önce ‘Mavi Balina’ oyunu oynadığı öne sürüldü. Bu iddia ve can sıkıcı haber üzerine konunun kapsamını ve alınabilecek önlemleri Siber Güvenlik Uzmanı Ali Keskin'e sorduk.

Ali Keskin'in GZT.com'a özel açıklamaları

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >