Microsoft, 'ilerici konsol' ile geliyor: 'Xbox Project Scarlett'

Xbox Project Scarlett.

Microsoft, Sony ile birlikte dünyanın en güçlü oyun konsollarını üretmek konusunda bir dünya markası konumunda.

ABD'li şirket, Xbox serisiyle PlayStation'a pazar payı noktasında büyük problemler çıkarırken yeni ürünlerle piyasaya çıkmayı da ihmal etmiyor.

Microsoft son olarak Project Scarlett isimli yeni Xbox konsolunu 2020'de piyasaya çıkaracağını açıkladı.

Microsoft, 2001 yılında 'oyun konsolu' dünyasında söz sahibi olabilmek amacıyla piyasaya sürdüğü ve 25 Ekim 2001'den bu yana kendi alanında giderek yükselen bir grafiğe sahip olan Xbox ile güçlü bir etkileşim ağı oluşturmayı başardı. Bir dönem birkaç pikselin bir araya gelerek oluşturduğu görüntülerle oynadığımız oyunlar, şimdi gerek görsel, gerekse içerik açısından kelimenin tam anlamıyla kendine hayran bırakıyor. Xbox da bu hayranlığın merkezinde yer alabilecek kadar başarılı ürünler ortaya çıkarıyor denebilir.

Xbox Project Scarlett çip seti.
Xbox Project Scarlett çip seti.

Teknik donanım üst seviyede

Microsoft'un son hamlesi olarak nitelendirilen yeni Xbox, şu anda aktif durumda kullanılan versiyondan 40 kat daha iyi performans sağlayacak ve oyunların yüklenebilir olması daha kolay, daha kısa sürelerde gerçekleşecek. Project Scarlett isimli konsolun hız ve performansını üst seviyeye taşıyan teknik donanımı şu şekilde:

  • AMD’nin Zen 2’si ve Radeon RDNA mimarisini temel alan özel yapım bir CPU, SSD depolama ve GDDR6 belleği. Microsoft, bu özellikler sayesinde konsolun 8K grafikleri, saniyede 120 karelik görüntü hızı (mevcut konsollardaki standardın iki katı) ve gelişmiş ışık efektlerini rahat bir şekilde destekleyeceğini söylüyor. Bu şekilde Microsoft; bir sonraki PS5 konsolu SSDdepolama, 8Kdesteği ve 3Dsesi destekleyecek Sony’yle rakip olmuş olacak.

Microsoft, Xbox Project Scarlett'a adapte ettiği teknik özelliklerle yalnızca Sony'e rakip olmakla kalmayıp aynı zamanda gelecek birkaç yıl içerisinde piyasaya sunulması beklenen çevrimiçi oyun servisleriyle de yarış içerisinde olabilecek. Yeni Xbox’ın PS5’den daha önce satışa çıkacağı tahmin ediliyor.

Konsol, Keanu Reeves sürpriziyle geliyor

Xbox'ın yeni konsoluyla gelen bilgiler arasında bilgisayarlarda oynanabilecek Xbox Game Pass'ın ücreti ve ilk oyunlarına dair veriler de yer alıyor. Servis, beta sürümü süresince aralarında Halo: The Master Chef Collection ve Gears 5 de olmak üzere en az 10 oyunu destekleyecek. Üyelikle çalışacak servise sınırlı bir süre için ayda 5 Dolar’a üye olunabilecek. Servis bu süre bitmeden 30 gün öncesinde üyeleri uyaracak ve devam etmek isteyenler ayda 9,99 Dolar’a üyeliklerini sürdürebilecek.

Keanu Reeves'lı CyberPunk 2077'dem görseller.
Keanu Reeves'lı CyberPunk 2077'dem görseller.

Microsoft'un yakın bir zaman içerisinde yayına çıkaracağı oyunlar arasında en dikkat çekici olanı, kahramanının Keanu Reeves olduğu ortaya çıkan Cyberpunk 2077 olacak. Oyun, 16 Nisan 2020'de önce Xbox sonra da Windows 10 için erişilebilir olacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >