Microsoft'tan çalışanlarına yasak: 'Rakip yazılımlardan uzak durun'

Microsoft.

Microsoft, kendi ürettiği yazılımları korumak için çalışanlarına çeşitli uyarılar içeren bir bildiri gönderdi.

Google Docs, Slack ve Amazon Web Servisleri gibi rakip hizmetleri kullanmayı yasaklayan bildiri, 'şirket hak ve bilgilerini koruma yönergesi' başlığı altında kaleme alındı.

Microsoft'un yasaklarının yalnızca dev şirketleri değil, Grammarly gibi dil hatalarını düzelten basit uygulamaları da içermesi çalışanların verimliliği artıran yazılımlardan da uzaklaşmasına neden oldu.

Hemen her yerin güçlü ve 'sonsuz süreli' kameralar ile donatıldığı, bilgilerin, görüntülerin, fikirlerin çok kolay ve herhangi bir sınır tanımaksızın paylaşılabildiği teknoloji çağında, kişilerin özel hayatlarının korunması bir zorunluluk haline gelmiş durumda. Kişiler için geçerli olan bu durumu iş hukuku ekseninde şirketler için de bağlayıcı hale gelen yasalar, gizlilik yükümlülüklerini birçok farklı parametre üzerinden sınıflandırarak çeşitli haklar ve yasaklar meydana getiriyor. Özellikle kurumsal şirketlerin büyük bir hassasiyetle yaklaştığı bu kurallar, makam fark etmeksizin her seviyede kendini göstermeyi başarıyor.

Teknoloji çağında, kişilerin sosyal hayatı anbean gözlem altında tutuluyor.
Teknoloji çağında, kişilerin sosyal hayatı anbean gözlem altında tutuluyor.

Bir şirketin özel bilgilerinin saklanması, rakip yahut yabancı şirketlerden uzak tutulması gibi 'basit' sayılabilecek kurallar, oluşturulan bazen problemli, bazen de fazlaca katı çerçeve ile çalışanlar için bir zulme dönüşebiliyor. Şirketlerin çoğu zaman haklı olarak beklediği 'gizlilik esasları' noktasında oluşturulan kıstas filtreleri çok önemli. Bir şirket, kendi bilgilerini korurken çalışanların rahat çalışmasını engelleyebilecek kesintilerden de uzak durmalı.

Şirketler tarafından oluşturulan 'iş yasaları' büyük bir titizlikle düzenlenerek sisteme dahil ediliyor.
Şirketler tarafından oluşturulan 'iş yasaları' büyük bir titizlikle düzenlenerek sisteme dahil ediliyor.

'Tüm bilgiler kendi programlarımız içinde kalmalı'

Bahsettiğimiz gizlilik esaslarına yönelik özel hamlelerde bulunan şirketlerden biri de Microsoft. ABD'li teknoloji devi, kendine ait yazılımları korumak amacıyla çalışanlarına Google Docs, Amazon Web Servisleri ve Slack gibi kimi rakip hizmetleri kullanmayı yasaklıyor. Şirketin, 'rakiplerimiz tüm görüşmelerimizi, proje ve sıkı çalışmalarımızı ele geçirmek için fırsat kolladığından tam da bu zamanda bilgilerimizi güvende tutmak için ustalık gerekiyor' açıklamasıyla başlattığı süreç, çalışanlar için bir dizi yasağın ve 'korumalı bölgenin' oluşmasına neden oldu. Microsoft, tarihinde görülmemiş bir kararlılık ve özel sistemlerle 'veri koruma' işlemine resmen başlamış durumda.

Google Dökümanlar da, Microsoft yönetimi tarafından yasaklanmış uygulamalar arasında.
Google Dökümanlar da, Microsoft yönetimi tarafından yasaklanmış uygulamalar arasında.

GreekWire tarafından yayımlanan bir rapora göre Microsoft, rakip şirketlerin sıkı biçimde kapatılmış perdelerinin ardına bakmadığından emin olmak için, çalışanlarına yasakladığı çevrimiçi servislerin bir listesine sahip. Bahse konu listenin içeriğinde Slack, Google Dökümanlar, Amazon Web Servisleri gibi en modern profesyonel hizmetlerin isimleri de geçiyor. Çalışanlar arasında kolay iletişim, bilgi depolama ve paylaşma sağlayan bu servislerin bazılarının popülaritesine rağmen, Microsoft herkesin tüm bilgileri kendi programları içerisinde ve şirket içinde tuttuğundan emin olmak istiyor. Öte yandan, Microsoft’un kendi programlarının tümü de tamamen güvenli değil, örneğin Microsoft’a ait GitHub da yasaklı servislerden biri.

"Nerede olursanız olun, elinizdekilerle yapabileceğinizi yapın."

--- Theodore Roosevelt ---

Microsoft, çalışanlarını Teams gibi 'şirket içi' uygulamaları kullanmaya yönlendiriyor.
Microsoft, çalışanlarını Teams gibi 'şirket içi' uygulamaları kullanmaya yönlendiriyor.

Şirket içi verileri rakiplere sunmak doğru değil

Microsoft'un başlattığı sürecin ardında yer alan fikir, Google ve Amazon gibi şirketlerin, teorik olarak Microsoft'un üzerinde çalışıp odaklandığı kimi şeylere doğrudan erişim sağlaması. ABD'li yazılım devinin rakipleri için böylesi bir durumun geçerli olmasını engellemek için çok sayıda hamle yapması anlaşılabilir bir durum.

İşte GreekWire’ın Microsoft’un Slack ile ilgili dahili bir belgesinden edindiği bir bölüm:

  • Slack Free, Slack Standart ve Slack Plus versiyonları, Microsoft fikri mülkiyetini (IP) korumak için gerekli kontrolleri sağlamıyor. Bu çözüm yollarını uygulayan mevcut kullanıcılar, Microsoft işleriyle ilgili sohbet geçmişi ve dosyaları, aynı özelliklere, Office 365 uygulamalarına, arama ve görüşme işlevlerine sahip Microsoft Teams hizmetine taşımalı. Teams’in çalışma grubunuza sağlayabileceği ekstra özellikler hakkında daha fazla bilgi edinin. Slack Enterprise Grid versiyonu, Microsoft güvenlik gereksinimlerine uyumludur, fakat, rakip bir yazılımdan ziyade Microsoft Teams’in kullanımını teşvik ediyoruz.

"Microsoft çalışanları, rakip ürünleri kullanmamalı!"

Microsoft'un son hamlesinin, GreekWire tarafından sunulan verilere göre değerlendirildiğinde çok da mantıksız olmadığı söylenebilir. Bu durum sadece Microsoft'u diğer şirketlerin rahatlıkla görebileceği biçimde dışarı açmıyor, aynı zamanda Microsoft bünyesinde çalışanların, rakip şirketlerin servislerini kullanması da prestij konusunda problemler oluşturacaktır. Bu durum, Apple'da çalışan birinin işini Mac cihazlar yerine Windows işletim sistemini tercih eden bilgisayar kullanmasıyla neredeyse denk.

Grammarly, oldukça basit bir dil düzenleme uygulaması. Microsoft, yasaklar listesini Grammarly gibi uygulamalara kadar genişletmiş durumda.
Grammarly, oldukça basit bir dil düzenleme uygulaması. Microsoft, yasaklar listesini Grammarly gibi uygulamalara kadar genişletmiş durumda.

Yasaklanan yazılım listesindeki başka ilginç bir isim de yazım ve gramer hatalarını düzelten Grammarly. Bir yandan bu yazılıma sahip olmak iyi bir şey iken, öte yandan Grammarly kullanıcıların belge ve e-postalarında bastıkları her tuşun günlüğünü tutuyor. Hassas içeriklerle çalışanların bunu akılda tutmasında fayda var.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >