Microsoft'un amacı Cortana'yı yakında en iyi dijital asistan yapmak

Cortana
Cortana

● Microsoft, geçtiğimiz günlerde düzenlenen Build konferansında Cortana hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Yepyeni yetenekler kazanacağı söylenen sesli asistanın rakip uygulamalarla aradaki farkı kapatacağından bahsedildi.
● Ayrıca tüm bu bilgiler bir araya getirildiğinde Microsoft'un bu adımları atmasının arkasında Semantic Machines satın almasının etkili olduğu söylendi.

Dijital asistan veya sesli asistan denildiğinde akla ilk olarak Siri ve Google Asistan geliyor. Ama Amazon Alexa ve Samsung Bixby de aslında önemli işler başarıyor.

Tabii bir de ismi pek fazla duyulmayan Cortana var. Microsoft, şu ana kadar beklediğini bulamadığı bu sesli asistandan hâlâ ümitvâr görünüyor.

İlginizi çekebilir:

Microsoft CEO'su Satya Nadella ve ekibi, bu hafta başlayan Microsoft Build Geliştirici Konferansı kapsamında Cortana ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Cortana yeni yetenekler kazanıyor

Konferans sırasında Microsoft yetkilileri Cortana'nın yakında yapay zekâ konuşma zekâsı kazanacağınıduyurdu. Bu da bir yandan akıllı ajan anlamına geliyor. Hatta dijital asistan çalışmalarının bu seviyeye gelmesinde Semantic Machines satın almasının çok önemli olduğu vurgulanıyor.

Farklı uygulamalarla bağlantılar kuran Cortana, böylece aslında uygulamalar arasında köprü oluşturarak çoklu görevleri yerine getirebilir hale geliyor.
Farklı uygulamalarla bağlantılar kuran Cortana, böylece aslında uygulamalar arasında köprü oluşturarak çoklu görevleri yerine getirebilir hale geliyor.

Asıl hedef ise Cortana'nın bu güncellemeler sonrasında hiç olmadığı kadar karmaşıkgörevleri yerine getirebiliyor olması. Microsoft kısaca Cortana'nın hem geliştiriciler hem de rakipservisleri tercih eden kullanıcılar için (hemen hemen aynı yetenekleri sunarak alternatif oluşturmak) için bolca yetenek kazanmasını istiyor.

Cortana bu yetenekler sayesinde çok daha kullanışlı hale gelecek gibi görünüyor.
Cortana bu yetenekler sayesinde çok daha kullanışlı hale gelecek gibi görünüyor.

Akıllı ajan olarak tanımlanan Cortana, iş takviminize erişip toplantıları yöneteceği gibi aynı zamanda hafta sonu koşu parkuruna giden en iyi rotayı bulmak için de görev yapacak. Akşam yemeği için en iyi restorandan yer ayırtmak da sesli asistanın görevi tabii. Evet; halihazırda Cortana bunların tamamını yapabiliyor. Ancak sanıldığı kadar sorunsuz değil.

Microsoft'un geçtiğimiz günlerde hem pazarlama materyallerinde hem de Build 2019'da gösterdiklerine dayanarak Cortana'nın yalnızca Microsoft ürünlerine değil Android ve iOS'ta da benzer yeteneklere sahip olacağını söylemek mümkün.

Cortana (Google Play / Android)
Cortana (App Store / iPhone - iPad)

Bir restoranda öğle yemeği toplantısı planlamak için Cortana'yı kullanabileceksiniz. Aynı zamanda Cortana'dan konuşmanın tam ortasında bu bilgiyi isteyebilirsiniz. Üstelik eğer bu bilgisi kendi başına elde edemezse diğer sesli asistanlardan da destek alabiliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >