MWC 2018'den neler bekleniyor?

MWC 2018
MWC 2018

Bu sene 26 Şubat - 1 Mart tarihleri arasında düzenlenecek olan Mobile World Congress'te yepyeni ürünler sahneye çıkarılacak. Barselona'dan anbean aktaracağımız dev organizasyonun başlamasına bir hafta kala tanıtılması beklenen ürünleri sizlerle paylaşıyoruz.

Mobile World Congress nedir?

Mobile World Congress, akıllı telefonlar ve mobil teknolojiler söz konusu olduğunda uluslararası çaptaki en heyecan verici organizasyonların başında geliyor. Her yıl Şubat sonunda Barselona’da düzenlenen organizasyona başta Samsung, LG, Sony, Huawei olmak üzere onlarca hatta yüzlerce farklı şirket katılıyor.

Mobile World Congress tam olarak ne zaman?

Bu sene, 26 Şubat Pazartesi günü ziyaretçilere kapılarını açacak olan Mobile World Congress, Fira Gran Via’da dört gün boyunca düzenlenen basın etkinlikleriyle yeni ürünlerin tanıtılmasına ev sahipliği yapacak.

Biz de GZT.com olarak geçen yıl olduğu gibi bu sene de tüm gelişmeleri Barselona’dan an be an sizlere aktaracağız. Şu ana kadar ortaya çıkan bilgiler doğrultusunda Mobile World Congress’te tanıtılması beklenen ürün ve teknolojiler şöyle:

Samsung, birkaç hafta önce Galaxy S9 ve Galaxy S9+ modellerinin MWC 2018’de tanıtılacağını net bir şekilde açıkladı. Şirket henüz cihazla alakalı detayları paylaşmamış olsa da, sızan bilgiler iki farklı opsiyonda cihaz olacağına işaret ediyor. Super AMOLED yapıdaki ekranda 5.8 inç ve 6.2 inç boyutların sunulması beklenirken telefonların 18.5:9 en - boy oranına sahip olacağı ve QHD+ çözünürlükte görüntüler oluşturabileceği tahmin ediliyor.

Yonga seti tarafında ise Qualcomm Snapdragon 845’e ek olarak Exynos 9810’un sunulacağı tahmin ediliyor. Öte yandan telefonu bilgisayara dönüştürmeyi sağlayan DeX sistemine de yer verilmesi bekleniyor. Samsung’un bu iki tepe seviyesi modelin yanında yeni nesil tabletleri de sahneye çıkaracağı tahmin ediliyor; bekleyip göreceğiz. : )

Geçen sene MWC 2017’de G6 modelini tanıtan LG’nin bu sene aynı organizasyonda tepe seviyesi yeni bir akıllı telefon tanıtıp tanıtmayacağı net olarak bilinmiyor. Ancak son raporlar LG G7'nin sahneye çıkabileceği ve buna ek olarak V30’un yeni versiyonunun duyurulabileceğini gösteriyor. Teknik bazı farklılıklar içerecek olan yeni V30’un özellikle 256 GB’lık depolama alanıyla ön plana çıkacağı biliniyor. Ayrıca artırılmış gerçeklik konusunda önemli adımlar atılacağı da bilinenler arasında.

En çok akıllı telefon satan şirketler arasında yer alan Huawei, model çeşitliliğini artırmak için yeni adımlar atmaya devam ediyor. Bu anlamda en büyük fırsatlardan biri de elbette Mobile World Congress. Henüz tanıtılacak akıllı telefonları gizli tutulsa da, Şubat’ın başında “Keşfetmeye hazır olun” şeklinde bir tweet paylaşıldığını eklemek gerekiyor.

Alcatel tarafında 3V modelinin tanıtılması bekleniyor. Tahmini teknik özellikler ise şöyle: 6 inç’lik Full HD ekran, MediaTek MT6737 yonga seti, 2 GB RAM, 16 MP + 2 MP çift arka kamera, 16 GB depolama alanı ve 3000 mAh kapasitede batarya. Ayrıca 3 ve 3X’in de sahneye çıkarılması gündemde.

Fuarda hangi ürünleri tanıtacağı en çok merak edilen şirketlerden biri de Nokia. Geçen sene Nokia 3, Nokia 5 ve Nokia 7’yi duyuran Finlandiyalı şirket, bu sene de HMD Global bünyesinde çalışmalarının yeni meyvelerini ziyaretçilerin karşısına çıkaracak. Bu seneye dair sızıntılarda Nokia 1, Nokia 4, Nokia 7 Plus ve Nokia 9’un duyurulabileceğinden bahsediliyor.

Zirveye yerleştirilen Nokia 9’un, 5.5 inç’lik QHD çözünürlükte ekran, Snapdragon 835 yonga seti, 128 GB depolama alanı, 13 + 12 MP’lik çift arka kamera, 5 MP’lik ön kamera ve 3250 mAh’lik batarya ile gelmesi beklenirken giriş seviyesine özel olarak geliştirilen Nokia 1’in özellikle fiyat / performans konusunda iddialı olacağı tahmin ediliyor.

Geçtiğimiz dönemlerde Sony’nin yeni akıllı telefonların tasarımında büyük bir değişikliğe gideceği, hatta cihazları tamamen baştan tasarlayacağına yönelik bilgiler ortaya çıkmıştı. Fakat son raporlar şirketin aslında bu fuar kapsamında yeni tepe seviyesi akıllı telefonlarını tanıtacağını gösteriyor.

Söylentiler, Xperia XZ Pro’nun en tepeye konumlandırılacağı yönünde. OLED yapıdaki 5.7 inç’lik ekranda 4K çözünürlükte görüntüler oluşturulması beklenirken; Snapdragon 845 yonga seti, 6 GB RAM ve 18 MP + 12 MP’lik çift kamera da diğer ayrıntılar arasında. Depolama tarafında 128 GB, bataryada ise 3420 mAh kapasitede birimlerin yer alacağı da biliniyor.

Elbette Xperia XZ Pro haricinde farklı modellerin de ziyaretçilerin karşısına çıkarılabilir, bekleyip göreceğiz.

Motorola’yı bünyesine kattıktan sonra mobil sektörde eskisine oranla daha fazla söz sahibi olmak isteyen Lenovo, geçen sene Moto G5 ve G5 Plus’ı duyurmuştu. Bu sene ise G6, G6 Plus ve G6 Play modellerinin tanıtılacağı üzerinde duruluyor. Detaylar ise şöyle:

5.7 inç boyutunda Full HD+ ekranın yer alması beklenen G6 modelinde Snapdragon 450 yongası ve 3000 mAh kapasitede bataryanın sunulacağı tahmin ediliyor. Öte yandan aynı modelin Plus versiyonunda ise ekran boyutunun 5.93 inç’e çıkması, yonga setinin Snapdragon 630’a yükselmesi ve bataryanın da 200 mAh seviyesinde artması söz konusu.

Her iki cihazda da 3 GB ya da 4 GB RAM seçenekleri, 32 GB / 64 GB depolama seçeneklerine yer verilecek gibi görünüyor. Ayrıca bunlara ek olarak, 12 MP + 5 MP şeklinde tasarlanmış çift arka kameradan da bahsediliyor.

G6 Play’de ise 5.7 inç ekran ve 4000 mAh kapasiteli batarya seçeneği yer alabilir. Zira bu sayede ailenin en yüksek batarya kapasitesine sahip modelin G6 Play olduğu söylenebilir.

ASUS, 27 Şubat’ta gerçekleşecek olan MWC 2018 etkinliği için basın mensuplarına davetiyeleri gönderdi. ZenFone 5 serisini duyuracak olan şirket; bu ailede ZenFone 5, ZenFone 5 Max ve ZenFone 5 Lite olmak üzere üç farklı modele yer verecek.

Her üç modelin de 18:9 oranında görüntüler oluşturabilen bir ekrana sahip olacağı, buna ek olarak iPhone X’dakine benzer bir çentik sistemiyle sunulacağı tahmin ediliyor. Çift kamera ve Snapdragon 660 yonga seti de bilinenler arasında.

Diğer bir Çinli üretici de ZTE. Mobile World Congress’te bu şirketin de yeni adımlar atarak özellikle fiyat / performans bandında yer alan orta seviye bir cihazı duyuracağı tahmin ediliyor. Full HD+ çözünürlükte görüntüler sunacak olan 5.7 inç’lik ekranda 18:9 oranına yer verilecek gibi görünüyor. Teknik tarafta Snapdragon 450 yonga seti, 2 / 3 / 4 GB RAM, 16 MP + 5 MP kamera, 13 MP ön kamera ve 3200 mAh kapasitede bataryadan bahsediliyor. ZTE’nin yeni orta seviye akıllı telefonunun Android 8.0 Oreo mobil işletim sistemiyle birlikte geleceği de bilinen detaylar arasında.

Mobile World Congress elbette bu birkaç dev şirketle sınırlı değil. Bunlar haricinde kalan birçok önemli şirket de yeni ürünlerini tanıtacak. Tüm bilgileri anbean Barselona'dan sizlerle paylaşacağız, bizi takip etmeye devam edin.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >