Nefes alış verişinizden bile daha sessiz: Dünyanın en sessiz odası

Nefes alış verişinizden bile daha sessiz: Dünyanın en sessiz odası​
Nefes alış verişinizden bile daha sessiz: Dünyanın en sessiz odası​

Microsoft, geleceğin elektronik cihazlarını tasarlayabileceği bir oda yarattı. Oda o kadar sessiz ki, bir insan kendi kemik seslerini bile duyabiliyor.

Microsoft, Wasihngton'da bulunan merkezinde çok özel bir oda inşa ettirdi. LeSalle Munroe (Microsoft Donanım Mühendisliği çalışanı) oda hakkında; "Burada birkaç saniye kımıldamadan duran bir insan, kanının damarlarında dolaştığını ve gözlerinin yuvalarında oynadığını duyabilir" açıklamasını yaptı.

Microsoft bazı ürünlerini geliştirdiği bu özel oda, 2015 yılında -20.6 desibel ile dünyanın en sessiz yeri unvanını kazanmış. Bu rakamı anlamak için şöyle örnek verelim: İnsan fısıltısı 30 desibel, nefes alış verişimiz ise 10 desibel kadar.

Titreşim üzerine 68 yay üzerinde kurulan oda, dışarıdaki sesi geçirmesin diye 6 kat beton duvarla kaplanmış. Bu sayede sesin duvarlara çarpıp yankı yapması engellenmiş. Kapılarının çerçevesinde özel izolasyonlar bulunan odadaki havalandırma, kablo girişi, hatta yangın söndürme teçhizatı bile özel olarak tasarlanmış.

British Columbia Üniversitesi'nde duyusal yoksunluk alanında çalışmalarını sürdüren Peter Suedfeld sessiz oda için "Etrafımızı çevreleyen dünyada her sesin yankı yapmasına öyle alışkınız ki, bu odada sadece tok ses var. Tıpkı karanlık bir odaya girdiğinizde önce hiçbir şey göremeyip de sonra gözlerinizin alışması gibi" sözlerini sarf etti. Bu sessiz odadaki deneyimin bazı kişilerin hoşuna gitse de, bazılarında aynı etkiyi yaratmayabileceğini belirten Suedfeld, "Odada en uzun süre kalan kişi, en fazla bir saat dayanabilmişti. Çok kalırsanız çıldırırsınız. Tükürüğünüzü yutmak bile çok sesli gelir insana" yorumunu yapıyor.

Microsoft, şu an adını bile bilmediğimiz teknolojileri,

yapay zeka asistanı Cortana’nın 3 boyutlu sesini ve HoloLens gibi teknolojilerini burada test ediyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >