Netflix, YouTube gibi servisler RTÜK tarafından denetlenecek!

Netflix, YouTube.
Netflix, YouTube.

Netflix, YouTube ve diğer dijital yayın platformlarına RTÜK'ün müdahale edebilmesine imkân tanıyan yasa meclise sunuldu. RTÜK, uygun görmediği dijital servislere erişimi engelleyebilecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sevk edilen yeni torba yasa kapsamında oldukça enteresan bir madde ortaya çıktı. Meclise gönderilen torba kanunun 73. maddesi uyarınca internetten yayın yapan kuruluşlara Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından sıkı bir denetim geliyor.

Yayınlar için RTÜK'ten ayrıca bir lisans alınmalı!

Torba yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte internet siteleri üzerinden yayın yapmak isteyen lisanslı yayın kuruluşlarının yayın yapma şansına sahip olmak için RTÜK’ten ayrıca lisans almak zorunda kalacağı, lisans almayan veya lisansı iptal edilen kuruluşların yayınlarının, sulh ceza hâkimliği tarafından engellenebilmesi gibi düzenlemeler bulunuyor.

Netflix, YouTube, BluTV, Spotify gibi kanallar ciddi bir denetime girecek

Kararın alınmasına gerekçe olarak internetteki yayın içeriklerinin denetiminin yapılamaması ve elde edilen gelirlere vergi yansıtılamaması gösteriliyor. Yasanın yürürlüğe girmesi halinde Netflix, YouTube, BluTV, Spotify gibi internet üzerinden yayın yapan kanalların kontrolü RTÜK’te olacak. RTÜK'ten lisans almayan ve RTÜK'ün uygunsuz olarak gördüğü dijital servislere erişim engellenecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >