Öğrenciler su içindeki bakterileri tespit edecek cihaz tasarladı

Öğrenciler su içindeki bakterileri tespit edecek cihaz tasarladı

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Teknoloji Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü öğrencileri, su içindeki baterileri tespit eden cihaz tasarlamayı başardı.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Teknoloji Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü öğrencileri, su içindeki baterileri tespit eden cihaz tasarladı.
PAÜ Teknoloji Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Koluman yönetiminde Biyomedikal Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden Hüsra Tuncer ve Atakan Eryıldız, gıdalarda dışkı bulaşmasını gösterecek önemli patojenlerden ve indikatörlerden birisi olan escherichia coli baterisi varlığını belirleyecek bir tespit cihazı tasarladı. Cihazın en önemli özellikleri arasında, kısa süre içerisinde gıdada dışkı kökenli bulaşma olup olmadığını ölçmesi ile hastalık kaynağı olan bakterinin varlığını göstermesi yer alıyor.

Öğrencilerin tasarladığı cihaz yüzde yüz oranında yerli üretime sahip.
Öğrencilerin tasarladığı cihaz yüzde yüz oranında yerli üretime sahip.

Doğrulama çalışmaları sürüyor

İlk çalışmaları tamamlanan cihazın helal gıda sektöründe öncelikle Türkiye için ve takiben küresel katma değer sağlaması hedeflendiği belirtildi.
Koluman’ın yönetiminde Biyomedikal Mühendisliği öğrencilerinden Özge Oral ve Kadir Demirci de, sularda ağır metal bulaşmasını gösterecek bir tespit cihazı tasarladı. Tasarlanan cihazın, sahra koşullarında içilebilir su sıkıntısı çeken askerler için mevcut kaynağın ağır metal kirliliğine dair önemli bir gösterge olmasına ek olarak, aynı zamanda bir bakteri kullanılarak yapıldığından dolayı farklı bir bakış açısı taşıdığı bildirildi. İlk çalışmaları tamamlanan cihazın kalite yönetim protokollerine bağlı kalınarak doğrulama ve geçerli kılma çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >