Oracle'ın kurucusu Larry Ellison'ın hayat hikayesi

Oracle
Oracle

Larry Ellison, kurucu başkanı olduğu yazılım şirketi Oracle sayesinde sahip olduğu 60.8 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zenginleri listesinde 7. sırada yer alıyor.

Küçük yaşlarda zatürreye yakalanınca teyzesiyle Chicago'ya gönderildi

Teknoloji alanının en ilginç isimlerinden biri olan Larry Ellison, 17 Ağustos 1944’te New York eyaletinin kuzeydoğusunda yer alan Bronx bölgesinde dünyaya geldi. Annesi henüz 9 aylıkken zatürreye yakalanan Ellison’u teyzesiyle beraber Chicago’ya gönderdi. Illinois Üniversitesi’ne katılmadan önce liseye Chicago’daki South Side lisesine giden Ellison, üniversitenin ikinci yılında okuldan ayrıldı. Ancak bu ayrılış eğitimden kesin bir kopuş olmadı. Okuldan ayrılmayı çok mantıklı bir seçenek olarak görmeyen Ellison, daha sonra Chicago Üniversite’ne tekrar başvurdu. Ancak belli bir süre sonra yeniden bıraktı.

Larry Ellison'ın üniversite hayatı diğer liderler gibi oldukça karışık bir yapı sergiliyor.
Larry Ellison'ın üniversite hayatı diğer liderler gibi oldukça karışık bir yapı sergiliyor.

Chicago'dan California'ya turkuaz Thunderbird ile yolculuk

1966 yılına gelindiğinde 22 yaşında olan ve enerjisini bir yerlere aktarmak için sürekli belli projelerin içinde bulunan Ellison, Silikon Vadisi yakınlarına California, Berkeley’e taşındı. Chicago’dan California’ya yaptığı geziyi hayatında önemli bir yer edeceğini düşündüğü turkuaz bir Thunderbird ile yaptı.

Larry Ellison'ın unutamadığı ve hayatında önemli bir yer ettiğini düşündüğü aracı.
Larry Ellison'ın unutamadığı ve hayatında önemli bir yer ettiğini düşündüğü aracı.

Üç arkadaşın kurduğu şirket ilk olarak Oracle adıyla kurulmadı

Wells Fargo ve Amdahl gibi şirketlerde dahil olmak üzere birçok işte bulunan Ellison, bu süreçte bilgisayar ve programlama becerilerini öğrendi. Ellison’un dönüm noktası, CIA için veri tabanı yazmaya başlamasıyla oldu denebilir. Bob Miner ve Ed Oates ile birlikte 1977 yılında Software Development Laboratories’i kurdu. Üç arkadaşın 1977 yılında 2 bin dolar gibi kısıtlı bir bütçeyle kurduğu bu şirket, üzerinden beş sene geçtikten sonra isim değiştirerek Oracle adını aldı. 3 arkadaş ilk olarak bu çalışmasını devlete satmak istemişlerdi ancak projelerinin geliştiğini ve birçok talep aldıklarını görünce bu yazılım geliştirme işlerinin sayısını artırdılar.

Larry Ellison ve Oracle'ı kuran arkadaşları.
Larry Ellison ve Oracle'ı kuran arkadaşları.

Ellison ve arkadaşları, IBM bilgisayar araştırmacıları Edgar F. Codd’un veri tabanından ilham alıyordu. Yazılım alanında gelişmelerini sürdüren Oracle 1986’da 55 milyon dolarlık gelir bildirimde bulundu. Bu büyük çıkışın ardından bazı hatalar yaparak 400 kişiyi işten çıkarmak zorunda kalan Oracle, bunu ‘’inanılmaz bir iş hatası’’ olarak nitelendirdi. 1992 yılına gelindiğinde ise Ellison şirketinde kan tazeledi ve Oracle7 veri tabanını kullanmaya başladı.

Larry Ellison hobileri için çokça para harcamayı seven ve bu konuda sınırları olmayan bir profil çiziyordu. Diğer markalarla rekabet halinde olmayı seven Larry Ellison’un, yat yarışları dahil olmak üzere birçok hobisi vardı. 1999 yılına gelindiğinde Oracle’ın üyesi Marc Benioff, Salesforce.com adında yeni bir işe başlamak için Oracle’dan ayrıldı. Ellison arkadaşının bu yeni girişimi için ona 2 milyon dolarlık bir yatırım yaptı. Salesforce şu anda 40 milyar dolarlık bir şirket oldu.

 Marc Benioff ve Larry Ellison. (Bu görsel Business Insider'a aittir.)
Marc Benioff ve Larry Ellison. (Bu görsel Business Insider'a aittir.)

Dot Com balonu Oracle'a yaradı

1990’ların sonunda ortaya çıkan Dot-Com balonu Oracle’a yaradı. Oracle, ortaya çıkan bu patlamada veri tabanı ihtiyacı duyan şirketlere bunları sattı. Şirket ortaya çıkan bu krizden büyük bir kazanç elde etmesini bildi.

Oracle, 2009 yılına geldiğinde 1982 yılında bir sunucu şirketi olarak kurulan Sun Microsystems’i satın aldı. Bu satın alma, popüler MySQL veri tabanını kontrol etme de dahil olmak üzere Oracle’a birçok kilit teknoloji kazandırdı. 2010 yılında Mark Hurd ve Safra Catz gibi güvenilir isimlere önemli görevler veren Ellison’ın, harcamaları yavaşlatmaya niyeti yoktu. 2012’de Lanai’nin tüm Hawai adasını 300 milyon dolar karşılığında satın aldı.

Görsel: Business Insider.
Görsel: Business Insider.

2014'te CEO'luk görevini devretti

Larry Ellison, daha önce dört kez boşandı. Aşırı zenginlikle beraber gelen bu boşanma olayları Ellison’a 'güvenilmez çapkın' imasını yükledi. Ellison, 2014’te CEO’luk görevini şirkette önemli koltuklar verdiği Hurd ve Katz’e devretti. Bu devir işlemi sırasında Ellison, dünyadaki en zengin beşinci kişi unvanını elinde bulunduruyordu. 2014 yılına geldiğinde şirketin CEO’luğunu bırakan Ellison, yönetim kurulu başkanlığına devam ediyor.

CEO'luk görevini üstlenen eş başkanlar: Mark Hurd ve Safra Catz.
CEO'luk görevini üstlenen eş başkanlar: Mark Hurd ve Safra Catz.

Bu yılların ardından en popülerler arasında bulunan bulut teknolojisine hızlı bir geçiş sağlayamayan Oracle, bazı müşterilerini Amazon Web Hizmetleri’ne kaptırdı.

Larry Ellison'ın en büyük rakibi, Microsoft'un başındaki dünyanın en zengin insanı Bill Gates.
Larry Ellison'ın en büyük rakibi, Microsoft'un başındaki dünyanın en zengin insanı Bill Gates.

  • Serveti: 58 milyar dolar
    Yaş: 73
    Zenginliğinin kaynağı: Yazılım
    Vatandaşlık: Amerika Birleşik Devletleri
    Medeni Hal: Bekar (Boşanmış)
    Çocuklar: 2
    Eğitim: Chicago Üniversitesi (yarıda bıraktı), Illinois Üniversitesi Urbana Champaign
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >