Öyle bir geçer zaman ki: '1 dakika içinde internette neler oluyor?'

60 saniyede internette neler oluyor?
60 saniyede internette neler oluyor?

Her birimiz bir gün boyunca 1440 dakikaya şahit oluyoruz. Bu sürenin bir kısmı uykuyla geçerken uyku dışındaki aktivitelerimiz değişkenlik gösterebiliyor. Her bir dakikamızın kıymetini bilemesek de ‘internet dakikası’ söz konusu olduğunda ‘dolu dolu’ bir 60 saniye ile karşılaştığımız söylenebilir.

4 milyarı aşkın insanın internet kullandığı günümüzde, internete dair istatistikler tutmak ya da bu istatistikleri takip etmek oldukça keyifli. Tim Berners-Lee tarafından hayatımıza giren internet, her eve girmekten de öte artık kullandığımız her cihaza entegre edilmiş durumda. Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleştirilen istatistik kaynaklı internet araştırmaları şaşırtıcı sonuçlarla karşılaşılmasını sağlayabiliyor.

Birçok farklı internet mecrası insanlar tarafından büyük bir yoğunlukla takip ediliyor ve bunlar üzerinden içerikler üretiliyor.
Birçok farklı internet mecrası insanlar tarafından büyük bir yoğunlukla takip ediliyor ve bunlar üzerinden içerikler üretiliyor.

İnternette zaman söz konusu olduğunda akla ilk gelen aktivite şüphesiz ki Google aramaları olacaktır. Her birimizin günde en az birkaç kez uğramadan geçmediği Google’da 60 saniye içerisinde ortalama 3.7 milyon arama yapılıyor. 3.7 milyon Google aramasının yanında aynı süre zarfında tam 187 milyon e-mail gönderildiğini de belirtelim. Muhtemelen mail istatistiği içerisinde ‘bot e-postalar’ da kendine yer bulmuş. Google ve e-mail istatistikleri derlendiğinde ortaya çıkan devasa sayısal fazlalık birçok insan için ‘ürkütücü’ bile bulunabilir.

Google, internetin 'temel taşı' olma anlamını halen taşıyor.
Google, internetin 'temel taşı' olma anlamını halen taşıyor.

Google ve e-mail istatistiklerinden sıyrılıp işin sosyal medya tarafına odaklanıldığında ise çarpıcı bir rekabet bizleri karşılıyor. İnternette, 60 saniye içerisinde tam 38 milyon WhatsApp mesajı gönderiliyor. Bu sayının geçtiğimiz yıldan bugüne yaklaşık %15 büyüdüğünü de ifade edelim. Bu istatistiklerle WhatsApp’ı modern zamanların en büyük haberleşme yöntemi olarak tanımlamak da mümkün. Facebook, Twitter, Instagram ve Snapchat istatistikleri de bir internet dakikasını ‘daha değerli’ kılmak için yeterli görünüyor. 60 saniyede tam 973 bin Facebook oturumu açılırken aynı süre zarfında 481 bin tweet; 174 bin Instagram gönderisi paylaşılıyor. Snapchat için ise sayı 2.4 milyon seviyesinde kalmış.

Sosyal medya mecralarındaki soluksuz rekabet her geçen gün artıyor.
Sosyal medya mecralarındaki soluksuz rekabet her geçen gün artıyor.

İnternette zaman geçiren kullanıcıların sosyal medya platformları dışında geçirdikleri zaman da oldukça orijinal istatistiklerle karşılaşmamızı sağlayabiliyor. Bir dakika içerisinde tam 560 bin kişi Spotify üzerinden müzik dinliyor. Bu sayı, geçtiğimiz yıla oranla %10 seviyesinde artış gösterirken Apple Music’e karşı oluşan bariz üstünlük de net biçimde karşımıza çıkıyor. Netflix’in de bir dakika içerisinde tam 320 bin ziyaret aldığını hatırlatalım.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >