Pentagon'un 10 milyar dolarlık ihalesini Microsoft kazandı

Microsoft Pentagon ihalesini kazanan taraf oldu.
Microsoft Pentagon ihalesini kazanan taraf oldu.

● Amazon ve Microsoft arasında 2 yıldır süren Pentagon'un bilgisayar alt yapısının modernizasyonuna ilişkin proje olan bulut ihalesi sonuçlandı.

● İhale hakkında konuşan Amazon, ''Teklifler ayrıntılı incelenseydi daha farklı sonuç çıkardı'' dedi.

Pentagon Savunma Altyapısı Müşterek Girişimi olarak bilinen 'bulut' ihalesi için iki dev şirket Amazon ve Microsoft arasında büyük bir rekabet vardı. 2 yıl boyunca süren bu rekabetin galibi ise Microsoft oldu.

10 yıllık ihale Microsoft'un

Pentagon bir açıklama yaparak 10 yıllık ihaleyi yazılım şirketi Microsoft'un kazandığı duyurdu.

Amazon'un ihaleye girmesi rakipleri ve ABD Başkanı Donald Trump tarafından eleştirilmişti. Bu süreci takip eden birçok kişi ve kurumda karar karşısında şaşırdıklarını duyurdu.

  • Amazon'dan yapılan açıklamada "Yalnızca karşılaştırmalı teklifler ayrıntılı incelenseydi kesinlikle farklı bir sonuç çıkardı" dedi.
  • Pentagon'dan yapılan açıklamada ise 'tüm tekliflerin adil olarak değerlendirildiği' belirtildi.

Amazon şirketi Microsoft ile olan 'ihale' mücadelesini kaybetti.
Amazon şirketi Microsoft ile olan 'ihale' mücadelesini kaybetti.

10 yıllık projenin amacı ne?

ABD Savunma Bakanlığı, eski bilgisayar ağlarını tek bir 'bulut' sisteminde toplamak istiyor. Amazon ve Microsoft arasında gerçekleşen rekabet 2 yıl sürdü. İhaleyi kazanan Microsoft oldu.

Şirket, yapay zeka temelli analizler sunmanın yanı sıra gizli askeri bilgilerin toplanacağı bir sistem oluşturacak. Yeni sistemle savaş bölgelerindeki verilere ve 'bulut' sistemine daha iyi erişim sağlanılması planlanıyor.

Tartışmalı 'ihale'

İhale Microsoft ve Amazon arasında büyük bir rekabete neden oldu. Aynı zaman da ABD Başkanı Donald Trump, ihaleye Amazon'un girmesini eleştiriyordu. Trump, Temmuz ayında gazetecilere yaptığı açıklamada 'Pentagon ile Amazon arasındaki ihaleye ilişkin çok sayıda şikâyet aldığını' söyledi.

Bu arada Amazon'un ihaleyi kazanmasına kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak 10 yıllık yazılım Microsoft'un oldu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >