Polis, Google'ın geçmiş konum verilerinden suçluları buluyor

Google konum geçmişi
Google konum geçmişi

Polis, suçluların konum bilgilerini toplamak için Google'ın Konum Geçmişi özelliğini kullanıyor. Ayrıntılar haberimizde:

Google hesabı olan milyonlarca kişiden biriyseniz, Google Haritalar Zaman Çizelgesi özelliğine de dahilsiniz demektir. Bu sistem, Konum Geçmişi ayarlarına bağlı olarak hesabınızla her daim senkronize çalışır. Yani kısaca mobil cihazı düzenli aralıklarla kontrol eder ve konum bilgisinin sunuculara depolanmasını sağlar.

Hatta kullanıcıların büyük bir bölümü bu özelliği kapatarak Google'ıntakipsistemini sonlandırır. Fakat yeni haberler aslında polisin suçluları bulmak için bu sistemi kullandığını gösteriyor. Evet; bu özellik suçluları yakalamak için kusursuz bir yol değil. Fakat yine de yetkililere büyük kolaylık sağladığı belirtiliyor.

Google, kullanıcıların geçtiğimiz döneme ait konum bilgilerini polisle paylaşarak suçluların yakalanmasında büyük rol oynuyor.
Google, kullanıcıların geçtiğimiz döneme ait konum bilgilerini polisle paylaşarak suçluların yakalanmasında büyük rol oynuyor.

Google Konum Geçmişi polis tarafından kullanılıyor

Google, ABD'deki her şirket gibi yasal bir mahkeme celbi eşliğinde herhangi bir bilgiyi yetkililerle paylaşmak zorundadır. Şirketin bu mahkeme celbiyle ilgili mücadele etme konusunda iyi bir geçmişi var. Fakat sonuçta tam tersi çok fazla örnek de mevcut.

İncelenen geçmiş konum verileri aslında polisin çok işine yarıyor. Hatta çalışan yalnızca 1 haftada polisin Google'dan 200'den fazla bilgi talep ettiğini ifade ediyor. Ancak bu bilgilerin tam anlamıyla paylaşılmasının 6 ay sürebildiği belirtiliyor.

Böylece aslında Google'ın bu özelliği gerçek suçluların ortaya çıkmasını sağlıyor.
Böylece aslında Google'ın bu özelliği gerçek suçluların ortaya çıkmasını sağlıyor.

Phoenix'te yaşanan son olayda ise bir kişi arabasını arkadaşına veriyor ve arkadaşı da cinayete karışıyor. Daha sonrasında araç sahibi hemen tutuklanıyor. Fakat cinayetle suçlanan kişi yeni delillerin ortaya çıkması ve Googleverilerinin incelenmesiyle serbest bırakılıyor.

Yani işin özünde artık dev şirketler tarafından oluşturulan sistemler kolluk kuvvetleri tarafından da 'izin olduğu takdirde' aktif olarak kullanılıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >