Profesörler, farklı türdeki bardaklarda kahve tadının neden değiştiğini açıklıyor

Kahve bardağı neden önemli?
Kahve bardağı neden önemli?

Kahveniz için ne tür bir bardak tercih edersiniz? Bir bardak için kullanılan malzeme, hatta rengi ve dokusu bile algılanan lezzeti değiştirebiliyor.

● Plastik bardağın kahve tadını nasıl değiştirdiğine dair araştırmalar devam ederken farklı bardak türleri için de benzer çalışmalar yapılıyor.

● Profesörler, her malzemenin farklı kullanım amaçları olduğunu özellikle belirtiyor. Tüm detaylar haberimizde:

Soğuk ya da sıcak içecekler, konuldukları bardağın malzemesine göre (plastik, cam ya da porselen) farklı tat verebiliyorlar. Araştırmacılar, insanların nasıl deneyimlediğini anlamak için çalışmalar yapıyor. Özellikle sıcak içeceklerde kahve türleri, yoğun aroma sebebiyle bu noktada diğer içeceklerden ayrılıyor. Peki sabah kahvesini gerçekten mükemmel yapan şey ne?

Oxford Üniversitesi'nde deneysel psikoloji profesörü olan Charles Spence, tüketicilerin kahveyi nasıl algıladıklarının öznelolduğunu ifade ediyor. Bazı insanların şekerli-sütlü içeceklerle güne daha iyi başlayabileceği ve daha sonra şekeri hayatlarından çıkararak kahveyeodaklanabileceklerini söylüyor. Aslında şekeri bu noktada kahvenin asıl tadına ulaşmak için bir köprü görevinde kullanılabileceğini de belirtiyor.

Az önce de bahsettiğimiz gibi kahvenin içildiği bardak bile aslında tadı değiştiriyor. Bunun algıyla doğru orantılı olduğunu da söylemek lazım. Çünkü tat değişmese bile seçilen bardak alınan hazzı farklılaştırıyor.

Profesörler, aslında insanların bardak türüne, rengine hatta desenine göre kahve tadının farklı algılanabileceğini belirtiyor.
Profesörler, aslında insanların bardak türüne, rengine hatta desenine göre kahve tadının farklı algılanabileceğini belirtiyor.

Cam

Bardakta servis edilen bir espresso ve cappuccino, dikkatinizi krema kalitesine veya süt köpüğüne çizilen şekle vermenize sebep oluyor. Cam malzemenin içecekleri diğer materyallere göre daha uzun süre sıcak tutması aslında kullanım sebeplerinden biri. Malzemenin düşük ısı iletkenliği sıvının bardağa daha hızlı dağılmasını önlüyor. Spence, kahve servisi için ideal sıcaklığın çoğunlukla kişisel ve kültürel tercihlerle ilgili olduğunu söylüyor.

Seramik

Seramik kupalar kahveyi sıcak tutar. Ancak porselen veya camdan farklıdır. Beyaz iç yüzey aynı zamanda iyi renk kontrastı verir ve kahvenin güçlü / yoğun görünmesini sağlar. Spence, bu sayede camın dışında 'kahveyi bu sayede her zaman daha net görürsünüz' diyor.

Kupanın dışına gelince, Campinas Üniversitesi'nden Spence ve Fabiana Carvalho, son zamanlarda Brezilya'da özel kahve içicilerine renkli bardakların verildiği bir dizi test yaptı. Bu psikolojik deneylerde pembe kupalarla servis edilen kahvelerin tatlı meyvelerinana nosyonlarına sahip olduğu görüldü. Bunun haricinde yeşil bir bardakla servis edilen kahve daha asidik olarak değerlendirilirken sarı ise iki tat arasında kalmış.

Plastik

Yeniden kullanılabilir bir kahve fincanı seyahat için iyi olabilir. Ancak plastik aslında zaman içinde seramik ve camdan farklı olarak çay ve diğer içeceklerin kokusunu emebilir. Kapaklar ayrıca kahve kokusunun ortonazal deneyiminin burnunuza ulaşmasını engeller.

Dolayısıyla bu araştırma sonucunda kahve kokusunu almadığınız bir bardağın aslında bu keyfi ve tadı etkilediği gerçeği ortaya çıkıyor.

Kağıt

Tamamen kağıttan (karton) yapılmış tek kullanımlık bardaklar, sıvıların sızmasını veya ıslanmasını önlemek için çok ince bir plastik tabakayla kaplanır. Paket servisi olan kahvenin genellikle bir bardağa ya da kahverengi geri dönüşüm kartonlarında servis edilmesi tesadüf değildir. Spence, rengin aslında doğallıkla ilişkili olduğunu söylüyor.

Spence ve Carvalho, şu anda kağıt ve karton hissinin tat alma deneyimini nasıl etkilediğini araştırıyor.Katılımcılara pürüzsüz veya pürüzlü bir seramik bardak verilirken, 2018 deneyinde araştırmacılar pürüzlü bir yüzeye sahip seramik kupalarda servis edilen kahvenin daha acı ve kuru olduğunu söylüyor. Yani aslında kahve, düz ve şekilsiz bir bardaktan tadıldığında daha tatlı olarak algılanıyor.

Paslanmaz Çelik

Son olarak paslanmaz çelik malzemesi de değerlendiriliyor. Çelikbardaklardakiiçecekler cam ve seramiktekilere göre çok daha hızlı soğur. Ancak materyal olarak daha dayanıklıdır. Gümüş veya altınkaplamalar aynı zamanda kalite masrafla ilişkilendirilebilir ve kupaya daha modern bir görünüm kazandırır.

Araştırmacılar, özellikle kahvearaştırmalarında ağırlığa bakmamış olsalar da diğeriçecekler ve gıda ambalajları üzerinde yapılan çalışmalar, ağırlığında genellikle daha kaliteli olmasına faydasağladığını gösteriyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >