Rapor: Apple, artırılmış gerçeklikte Valve ile birlikte çalışacak

Apple Valve
Apple Valve

Uzun süredir artırılmış gerçeklik teknolojileri üzerinde çalışan Apple, bu konuda Valve ile birlikte çalışacağını açıkladı.
Şu an bu ortak çalışmanın tam kapsamı belli değil. Ama önümüzdeki aylarda ayrıntıların ortaya çıkması bekleniyor.
Tim Cook, yeni açıklamasında Apple'ın VR yerine artırılmış gerçekliğe yönelerek bu alanda Valve ile önemli bir yol katedileceğini belirtiyor.

İsabetli tahminleriyle bilinen Ming-Chi Kuo başta olmak üzere birçok analist, Apple'ın 2020'de artırılmış gerçeklik gözlüğünü duyuracağını tahmin ediyor. Yalnızca iPhone'larla uyumlu olacağı söylenen gözlüğün rOS olarak adlandırılan özel bir işletim sistemi çalıştırması bekleniyor.

Aslında Apple'ın bu alandaki çalışmaları yeni değil. Son birkaç senedir artırılmış gerçeklikkonusu sık sık gündeme geliyor. Hatta özel bir birim, şirket içinde yalnızca bu alana odaklanmış durumda. Ama bu özel ekipteki Bar-Zeev gibi bazı önemli üyeler geçtiğimiz aylarda şirketten ayrıldı. Microsoft Hololens projesinin geliştirilme aşamasında aktif olarak yer alan Zeev'in Apple'a 3 yılda çok şey kattığı biliniyor.

Apple'ın artırılmış gerçeklik gözlüğü hakkında çok fazla detay yok. Ama rOS isimli özel bir işletim sistemi çalıştıracağı biliniyor.
Apple'ın artırılmış gerçeklik gözlüğü hakkında çok fazla detay yok. Ama rOS isimli özel bir işletim sistemi çalıştıracağı biliniyor.

rOS işletim sistemini çalıştıracak

Söylentiler artmaya devam ederken son haberler, Apple'ın artırılmış gerçeklik projesinde Valve ile ortaklık yapacağını gösteriyor. DigiTimes'ın aktardığı rapora göre Apple ve Valve bu alanda birlikte çalışacak. Valve zaten HTC ile birlikte önemli adımlar atan bir şirket. Yani tecrübeli. Şu an için Sürece dair herhangi bir bilgi yok. Ama detayların birkaç ay içinde netleşmesi kuvvetle muhtemel.

Apple CEO'su Tim Cook konuyla alakalı şu açıklamayı yapıyor:

    Artırılmış gerçeklik, dijital içeriğin kullanıcı dünyasının bir parçası haline gelebileceğine ve tüketicilerin akıllı telefonları kadar popüler olacağına inandığımızdan VR ve VR cihazları yerine AR kulaklıkları konusunda Valve ile işbirliği yapacağız. Böylece grafik tasarım, sistem arayüzü ve sistem mimarisi segmentleri için daha fazla mühendis istihdam ederek AR'nin gelişmesini hızlandıracağız.

Yani bu doğrultuda aslında Apple'ın artırılmış gerçeklik gözlüğü hakkında bildiklerimiz az. Ama yine de şu şekilde özetleyebiliriz:

  • - Apple'ın AR gözlükleri bir iPhone aksesuarı olarak pazarlanacak.
  • - Çalışmak için iPhone'larla eşleştirilmesi gerekecek.
  • - Gözlüğün işletim sisteminin 'rOS' olarak isimlendirilmesi söz konusu. Bu da 'gerçeklik işletim sistemi' anlamına geliyor.
  • - İlginç bir şekilde Kuo'nun son iddiaları Apple'ın bu kulaklık için üçüncü taraf markalarla ortaklık yapacağı yönünde.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >