Rehber: Apple Night Shift nedir, nasıl kullanılır?

Night Shift
Night Shift

Bu rehberimizde Apple'ın iOS 9.3 ile birlikte sunmaya başladığı Night Shift özelliğinin tüm detaylarını aktarıyoruz. Sanal mavi ışığın etkisini azaltan bu teknoloji temelde göz yorgunluğunu önemli bir oranda azaltıyor.

iPhone, iPad ve iPod touch'lar için geçen yıl yayınlanan iOS 9.3 güncellemesiyle birçok farklı yenilik sunulmaya başlandı. Notlar, Haberler, Apple Müzik ve Sağlık gibi uygulamalardaki güncellemelerin yanı sıra sistemsel olarak da önemli yenilikler söz konusu. Bu doğrultuda mobil işletim sistemine dahil edilen en önemli yeniliklerden birisi ise Night Shift. Ekranın renk sıcaklığının ayarlanmasını sağlayan bu teknoloji, göz yorgunluğunu önemli bir oranda azaltarak kullanıcıların iPhone ve iPad'ler üzerinden daha uzun metinler okuyabilmesini sağlıyor.

  • Night Shift nedir? iOS 9.3 ile birlikte sunulan bu özellik temelde ekranı sarartarak göz yorgunluğunu önemli bir ölçüde azaltıyor.

Night Shift'in kullanılabilmesi için haliyle iOS 9.3 sürümünün yüklenmesi gerekiyor. Zaten halihazırda iPhone ve iPad kullananların çok büyük bir çoğunluğu bu güncellemeyi yüklemiş durumda.

Apple Night Shift'in birkaç farklı ayrıntısı yer alıyor. Ayarlar üzerinden bunlara ulaşarak detaylara erişebilmek mümkün.
Apple Night Shift'in birkaç farklı ayrıntısı yer alıyor. Ayarlar üzerinden bunlara ulaşarak detaylara erişebilmek mümkün.

Normal şartlarda tüm bilgisayar, televizyon, tablet ve akıllı telefon gibi elektronik cihazların ekranlarından sanal mavi ışık yayılıyor. Bu sanal mavi ışık gözlerin hızlı bir şekilde yorulmasına sebep oluyor. İşte Night Shift de burada devreye girerek ekrandaki sanal mavi ışığın oranını çok önemli bir oranda azaltarak göz yorgunluğunun önüne geçiyor.

Renk sıcaklığı esasında doğrudan ışığın Kelvin (K) değeriyle alakalı bir durum. 3000K ve altı sıcak renkler olarak tanımlanırken; 5000K ve üzeri ise soğuk renkler şeklinde belirtiliyor. Yani mum ışığı ya da standart ampullerin sıcak, florasan ve beyaz ışık yayan ampullerin soğuk renkler oluşturduğunu söylemek mümkün. Bu örnekle birlikte iPhone ve iPad'lerin ekranından yayılan renk sıcaklığının 7000K seviyesinde olduğunu da belirtmek gerekiyor. Haliyle bu durum gözlerde aşırı yorgunluk olarak kendini gösteriyor.

Diğer detaylar

                                    
                                    
                                    
                                    Normal şartlarda Night Shift'te "Gün batımından gün doğumuna kadar" seçeneği yer alıyor. Ancak bu sistem bazı durumlarda pasif olabiliyor; tekrardan aktif edebilmek amacıyla Ayarlar / Gizlilik / Konum Servisleri / Saat Dilimi Ayarlama bölümünde konum bilgisinin aktif edilmesi şart. Daha sonrasında Night Shift üzerinde gün batımından gün doğumuna kadar özelliği de aktif hale geliyor ve bu süreçler içinde özelliğin otomatik olarak açılıp, kapanması sağlanabiliyor. Night Shift, iPhone ve iPad'lerde yer alan "Düşük Güç Modu" aktif edildiğinde devre dışı kalıyor. Dolayısıyla bu özelliği kullanabilmek için Düşük Güç Modu'nun devre dışı bırakılması şart.
Diğer detaylar Normal şartlarda Night Shift'te "Gün batımından gün doğumuna kadar" seçeneği yer alıyor. Ancak bu sistem bazı durumlarda pasif olabiliyor; tekrardan aktif edebilmek amacıyla Ayarlar / Gizlilik / Konum Servisleri / Saat Dilimi Ayarlama bölümünde konum bilgisinin aktif edilmesi şart. Daha sonrasında Night Shift üzerinde gün batımından gün doğumuna kadar özelliği de aktif hale geliyor ve bu süreçler içinde özelliğin otomatik olarak açılıp, kapanması sağlanabiliyor. Night Shift, iPhone ve iPad'lerde yer alan "Düşük Güç Modu" aktif edildiğinde devre dışı kalıyor. Dolayısıyla bu özelliği kullanabilmek için Düşük Güç Modu'nun devre dışı bırakılması şart.
Night Shift'in tüm ayarlarına hükmedin!

                                    
                                    
                                    
                                    Night Shift tek tuşla aktif hale getirilebiliyor. Ancak ayarlar üzerinden gerçekleştirilebilen birkaç işlem sayesinde özelliğin tüm detaylarına erişebilmek mümkün. Bunun için Ayarlar / Ekran ve Parlaklık / Night Shift bölümüne erişmek şart. Ardından açılan pencerede birkaç farklı ayar yer alıyor. Bunların detayları şöyle:Zamanlanmış: Bu seçeneği aktif ederek Night Shift'in belirlenen süreç içinde kendiliğinden açılmasını ve kapanmasını sağlayabilirsiniz. Yani örneğin gündüz saatlerinde Night Shift'i devre dışı bırakabilir, akşam ve gece saatlerinde ise otomatik olarak aktif olmasını sağlayabilirsiniz. Elle Yarına Kadar Açık Bırak: Bu seçenekte ise bir gün boyunca Night Shift'in tam olarak açık kalması sağlanabiliyor. Ancak bir gün sonra sistem normale dönüyor; yani Night Shift devre dışı kalıyor. Renk Sıcaklığı: Renklerin daha az sıcak ya da daha fazla sıcak olması da bu bölümden ayarlanabiliyor. Böylece ekranın renk sıcaklığı kolayca değiştirilebiliyor.
Night Shift'in tüm ayarlarına hükmedin! Night Shift tek tuşla aktif hale getirilebiliyor. Ancak ayarlar üzerinden gerçekleştirilebilen birkaç işlem sayesinde özelliğin tüm detaylarına erişebilmek mümkün. Bunun için Ayarlar / Ekran ve Parlaklık / Night Shift bölümüne erişmek şart. Ardından açılan pencerede birkaç farklı ayar yer alıyor. Bunların detayları şöyle:Zamanlanmış: Bu seçeneği aktif ederek Night Shift'in belirlenen süreç içinde kendiliğinden açılmasını ve kapanmasını sağlayabilirsiniz. Yani örneğin gündüz saatlerinde Night Shift'i devre dışı bırakabilir, akşam ve gece saatlerinde ise otomatik olarak aktif olmasını sağlayabilirsiniz. Elle Yarına Kadar Açık Bırak: Bu seçenekte ise bir gün boyunca Night Shift'in tam olarak açık kalması sağlanabiliyor. Ancak bir gün sonra sistem normale dönüyor; yani Night Shift devre dışı kalıyor. Renk Sıcaklığı: Renklerin daha az sıcak ya da daha fazla sıcak olması da bu bölümden ayarlanabiliyor. Böylece ekranın renk sıcaklığı kolayca değiştirilebiliyor.
Night Shift nasıl aktif edilir?

                                    
                                    
                                    
                                    Night Shift özelliğini Denetim Merkezi üzerinden tek tuşla aktif hale getirebilmek mümkün. Bunun için iPhone ve iPad'lerde tuş kilidi aktif değilken parmağınızı pencerenin alt kısmından yukarıya doğru kaydırarak Denetim Merkezi'ni açabilir; ardından Night Shift'e tıklayabilirsiniz.
Night Shift nasıl aktif edilir? Night Shift özelliğini Denetim Merkezi üzerinden tek tuşla aktif hale getirebilmek mümkün. Bunun için iPhone ve iPad'lerde tuş kilidi aktif değilken parmağınızı pencerenin alt kısmından yukarıya doğru kaydırarak Denetim Merkezi'ni açabilir; ardından Night Shift'e tıklayabilirsiniz.
Night Shift hangi cihazlarda kullanılabiliyor?

                                    
                                    
                                    
                                    iPhone 5s, iPhone 6 / iPhone 6 Plus, iPhone 6s / iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPad Air, iPad Air 2, iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4, 12.9 inç'lik iPad Pro, 9.7 inç'lik iPad Pro ve iPod Touch'a destek sunuluyor.
Night Shift hangi cihazlarda kullanılabiliyor? iPhone 5s, iPhone 6 / iPhone 6 Plus, iPhone 6s / iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPad Air, iPad Air 2, iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4, 12.9 inç'lik iPad Pro, 9.7 inç'lik iPad Pro ve iPod Touch'a destek sunuluyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >