Robotik kaza: 'Tesla'nın otonom aracı robot ezdi'

Tesla aracından 'tarihe geçen' kaza.

Yapay zeka hakimiyetinin, tüm dünyada tam anlamıyla başladığını söyleyebiliriz. Hakimiyet büyüse de tatsız robotik haberlerle karşılaşmamız mümkün olabiliyor. Son olarak, Tesla'nın otonom aracı, bir robotu ezdi...

Dünyanın en büyük otonom araç üreticileri arasında gösterilen Tesla'nın otomatik pilot modunda seyahat eden aracı, yol kenarında dolaşan bir robota çarparak robotun 'ölümüne' sebep oldu. Kaza sonrası tüm fonksiyonlarında aksama gözlemlenen robot, sonradan öğrendiği davranışlardan uzaklaştı. Dünyada ilk kez bir robotun başka bir robota karşı suç işlemesine vesile olan olay, hukuk tarihine de geçti.

Kaza anında robot, 'sevimli görünümü' ile kendini belli ediyordu.
Kaza anında robot, 'sevimli görünümü' ile kendini belli ediyordu.

Las Vegas'ta yaşanan olayda Promobot'un masum bir V4 robotu, CES fuarı için gece alıştırmaları yaparken otonom bir Tesla tarafından ezildi. Çarpışmanın oluşturduğu etkiyle yol kenarına savrulan robot, tamir edilemeyecek biçimde zarar gördü. Bu sayede ilk defa otonom bir araç bir başka otonom araca karşı suç işlemiş oldu.

'Robot sevimli görünüyordu'

Baş, göğüs, kol ve hareket platformu bölümlerine ağır darbe alan robotun 'fonksiyonlarını kaybettiği' firma tarafından resmen açıklandı. Otonom Tesla aracının sürücüsü George Cald kaza için şahit olarak yazıldı. Caldera, Tesla’yı otonom moda aldığını ve aracın hareket etmeye başlamasının ardından bir robotun önlerine çıktığını söyledi. Caldera, 'Külüstürün üstesinden geleceğini düşündüm ama dümdüz ona çarptı. Çok üzgünüm, robot sevimli görünüyordu.' dedi.

Tesla'nın otonom aracı şoförü, kaza sonrası 'şahit' olarak kaydedildi.
Tesla'nın otonom aracı şoförü, kaza sonrası 'şahit' olarak kaydedildi.

Otonom araç, kaza sonrası 50 metre içerisinde ancak durabildi. Normal şartlar altında insanları tanıyıp onlarla iletişim kurabilen, üçüncü parti makinelerle haberleşebilen robot, Tesla’yla konuşabilmek için fırsat bulamadı ve hareket fonksiyonlarını da kaza sonrası kaybetti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >