Rusya, 'yapay yıldız'ı yörüngeye gönderdi

Mayak
Mayak

Rusya’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı yapay yıldız Mayak, yörüngeye başarıyla gönderildi ve gece vakti gökyüzündeki en parlak nesnelerden biri olmaya aday durumda. Yörüngeye gönderilmesinde herhangi bir sorunla karşılaşılmayan Mayak’ı henüz görebilen yok…

Yapay yıldız olarak nitelendirilen uydu, 14 Temmuz’da Baikonur Üssü’nden fırlatıldı ve yörüngeye girmesiyle birlikte güneş reflektörünü açtı. Aktif olarak görüntülenmesinin ardından iOS ve Android tabanlı cihazlardaki bir uygulama üzerinden takip edilebilecek olan Mayak bilim çevrelerinde büyük ilgiyle karşılaştı. Ekibin yaptığı açıklamaya göre uydu, saat 09.45’te fırlatıldıktan sonra 12.10’da yörüngedeki yerine vardı. Mayak’ı uzaya yollayan şirket, işlemin sorunsuz geçtiğini aktardı.

Mayak’ı kontrol edecek olan uygulamalar henüz kullanıma geçemediği için amatör gökbilimciler tarafından tespit edilemeyen uydu, 200.000 dolarlık bir masrafın ardından ortaya çıkarıldı. Tasarımcıları tarafından yapılan açıklamada paraşüt benzeri bir yapı kullanarak uzaydaki enkazları dünya atmosferine yaklaştırabileceği ve bu sayede yanmasının sağlanacağı söylenen Mayak’ın gökyüzünü mahvedebileceğini savunan gökbilimciler de mevcut.

Ünlü astronom ve eski Northumberland Kielder Gözlemevi müdür yardımcısı Nick Howes, IFLSci'ye verdiği demeçte "Gezegenimizin içinde ve çevresinde karanlık gökyüzü için çok mücadele ediyoruz. Bu gülünç bağışlar ile yapılan saçmalık yüzünden karanlığın mahvedilmesi içimi acıtıyor," dedi. Mayak, Güneş dışındaki her şeyden daha fazla parlayacak şekilde tasarlandı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >