Rusya'dan Uzay İstasyonu açıklaması: 'Deliğin sebebini biliyoruz ama söylemeyiz!'

Uluslararası Uzay İstasyonu.

● 2018 yılının Ağustos ayında, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun Rusya'ya ait bölümünde bir delik ortaya çıkmıştı.

● Deliğe neden olan gelişmeler büyük bir hızla araştırılırken Rusya Federal Uzay Ajansı da konuya ilişkin sessizliğini bozdu.

● Rusya Federal Uzay Ajansı, kapsüldeki deliğin sebebini bildiklerini ancak bu konu hakkında özel bir açıklama yapamayacaklarını ifade etti.

2018 yılının Ağustos ayı, Uzay konusunda alışılmadık bir gelişmenin gölgesinde geçti. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda çalışan astronotlar, istasyonda bir delik tespit ederek bu deliğin varlığından yetkilileri haberdar etmeyi seçti. İstasyonda yavaş fakat sabit biçimde hava basıncı kaybedildiğini belirleyen astronotlar, olayı raporlayarak deliği epoksi ve bant ile kapatmayı tercih etti.

İnsanlığın uzaydaki evi: Uluslararası Uzay İstasyonu.
İnsanlığın uzaydaki evi: Uluslararası Uzay İstasyonu.

Birçok farklı araştırma ve analize karşın deliğin 'niçin oluştuğunu' açıklayamayan İstasyon, 2018 Ağustos'undan bugüne kadar devam eden araştırmalarda sonuç almayı başardı. Ajans'tan yapılan açıklamada Roscosmos, deliğin sebebini öğrendiklerini belirtti.

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda meydana gelen delik birçok Uzay tutkunu tarafından şaşkınlıkla karşılandı.
Uluslararası Uzay İstasyonu'nda meydana gelen delik birçok Uzay tutkunu tarafından şaşkınlıkla karşılandı.

'Gizliliğimizi korumamız gerekiyor!'

Rusya Uzay Ajansı Roscosmos da deliğin varlığından haberdar olunduğundan bu yana araştırma yapan kurumlardan biri olmasına ek olarak deliğin sebebini öğrenen tek birim konumunda yer alıyor. Roscosmos, deliğin sebebini herhangi bir odakla paylaşmamak noktasında ısrarlı.

Rusya Federal Uzay Ajansı Başkanı Dmitry Rogozin.
Rusya Federal Uzay Ajansı Başkanı Dmitry Rogozin.

Roscosmos’un başkanı Dmitry Rogozin, 'Delik, kapsülün yaşam bölümlerindeydi ve uzun zaman sonra yeniden etki etmeye başladı. Bütün örnekleri aldık ve bütün testleri yaptık. Deliğe tam olarak neyin sebep olduğunu biliyoruz ancak sizlere hiçbir şey söylemeyeceğiz' açıklamasını yaptı. Rogozin, 'Bir nevi gizliliği korumamız gerekiyor' diyerek sözlerini noktaladı. Rogozin’in açıklamaları, ellerinde var olduğunu söylediği bilgilerin NASA ile paylaşılmadığını da açıkça gösterdi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >