Sağlık sektöründe yapay zekâ: İflas edecek böbreğin 2 gün önceden teşhisi mümkün oluyor

Böbrek nakli
Böbrek nakli

Google'ın 2014'te satın aldığı DeepMind isimli yapay zekâ şirketi, böbrek yetmezliğini 2 gün önceden tahmin edebilen bir makine öğrenimi geliştirdi.
Geliştirilen özel yapay zekâ, yüz binlerce farklı hasta üzerinde yapılan testlerde %90 oranında doğruluk veriyor.
Tüm hastalıklar için büyük önem taşıyan 'erken tehşis', bu noktada belirli bir süre sonra hayat kurtarabilir.

Yapay zekâ farklı birçok sektörde aktif olarak kullanılıyor. Yani depoların düzenlenmesinden tutun da mobil uygulamalardaki kullanıcı alışkanlıklarının analizine kadar epey geniş bir yelpaze söz konusu.

En önemlisi ise sağlık teknolojileri. Üniversiteler, araştırma kurumları ve dev şirketler tamamen yapay zekâyla çalışan sağlık teknolojilerine yatırım yapıyor. Bunun son örneğinde ise DeepMind yer alıyor.

Eylül 2010'da DeepMind Technologiesismiyle kurulan ve aradan geçen 4 yıl sonrasında Googletarafından satın alınan DeepMind, sağlık teknolojilerindeki yapay zekâ çalışmalarını hızlandırıyor.

Böbrek yetmezliğinin önceden teşhisiyle artık nakil işlemi de öne alınabilir. Elbette yapay zekânın bunu önceden kestirmesi diğer hastalıklar için de benzer sistemin uygulanabileceği anlamına geliyor.
Böbrek yetmezliğinin önceden teşhisiyle artık nakil işlemi de öne alınabilir. Elbette yapay zekânın bunu önceden kestirmesi diğer hastalıklar için de benzer sistemin uygulanabileceği anlamına geliyor.

Erken tehşis büyük önem taşıyor

Şirket yeni projesinde böbrek yetmezliğini önceden keşfetmeye odaklanıyor. Erken tehşisin önemi düşünüldüğünde bu noktada yapay zekâya düşen görev daha net anlaşılabiliyor.

Nature dergisinde yayınlanan bir makale, DeepMind'in geliştirdiği teknolojinin detaylarını ortaya koyuyor. Yüz binlerce farklı veriyi işlen yapay zekâ şu anda böbrek yetmezliği sorunuyla karşılaşacak kişileri 2 gün önceden tahmin edebiliyor.

%90 başarı oranı!

Bu tip durumlarda en önemli noktalardan biri ise başarı oranı. Çünkü az önce de bahsettiğimiz gibi çok fazla veri var ve bunlar arasından doğruluk oranının yüksek çıkması gerekiyor. Araştırmalara göre başarı oranı %90 seviyesinde. Dolayısıyla böbrek naklinin gerekeceği hastaları 2 gün önceden bilip buna göre hazırlanıyor olmak gerçekten büyük önem taşıyor.

ABD genelinde birçok farklı hastanede tedavi gören yüz binlerce hasta üzerinde gerçekleştirilen denemede, yapay zekânın bu husustaki başarısı netleşiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >