Şaka değil gerçek: İlk sürücüsüz otomobil 1989 yılında üretildi

Günümüzde gün geçtikçe ilgi gören ve sürekli gelişen sürücüsüz otomobil teknolojisi yepyeni bir teknoloji değil. 27 yıl önce geliştirilen sürücüsüz otomobil ile tanımaya hazır mısınız?

Günümüzde sürücüsüz otomobil teknolojilerine verilen önem giderek artıyor. Teknoloji devleri ve otomobil şirketleri bu alanda çalışmalar yapıyor, prototipler geliştiriyor. Belki de 5 - 6 sene sonra kendi şehrimizde, sokağımızda yollarda otonom bir araba gördüğümüzde şaşırmayacağız. Ama şimdilik hala otonom araba teknolojileri bize teknolojinin son ürünüymüş, yepyeni bir şeymiş gibi hissettiriyor. Tabii işin aslı böyle değil.

Otonom sürüş teknolojilerinin geçmişine baktığımız zaman bu alanda 30 seneden daha da uzun bir çalışma geçmişi görüyoruz. Bilgisayar tarafından kontrol edilen araba araştırmaları ve ilk üretim, 1986 yılında ABD'de Carnegie Mellon Üniversitesinde Navlab 1 isimli aracın üretimiyle başladı. ALVINN(Nöral Ağ Kullanan Otonom Kara Taşıtı) isimli kamyon ise 1990'lara kadar test aracı olarak kullanıldı.

Otonom araçların babası
ALVINN'in işlemcisi bir buzdolabı büyüklüğünde olmasına rağmen saniyede ancak 100 milyon kayan noktalı sayı işlemi (Apple Watch'un hızının onda biri) yapabiliyordu. Buna rağmen, 1990'ların başında ALVINN ile 113 km/saat hıza ulaşılabiliyordu. Ordu tarafından desteklenen 8 yıllık bir projenin sonucu olan ALVINN'in en önemli özelliği ise, kendi zamanı için çok yenilikçi bir şekilde, nöral ağlar kullanıyor olması. Otonom arabalar için nöral ağ kullanımının giderek popülerleştiği günümüzde, ALVINN için modern otonom arabaların babası desek yanlış olmaz herhalde. Videoda ALVINN'i izleyebilirsiniz.




Kaynak: Donanım Haber




Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >