Sonunda resmîleşti: Yeni nesil Android sürümünün adı Android 10!

Android 10
Android 10

● Yeni Android sürümünün ismi Android 10 olarak resmîleşti.

● Böylece sonbahar aylarında tanıtılması beklenen 'yeni mobil işletim sisteminin ismi ne olacak?' soruları da tarihe karışmış oldu.

● Google, bu aşamadan sonra yeni Android sürümlerinde Android 10, Android 11 ve Android 12 şeklinde isimlendirmeyle yoluna devam edecek gibi görünüyor. Ayrıntılar haberimizde!

Google, her Android sürümüyle birlikte yeni bir isimlendirmeye gidiyor. Daha doğrusu Android isminin yanına bir ek geliyor. Şu ana kadar süreç Android Cupcake ile başladı, Android Donut, Eclair, Froyo, Honeycomb, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, KitKat gibi tatlı isimleri aldı. Hatta Marshmallow, Nougat, Oreo isimleri de karşımıza çıktı. Şimdi ise yeni sürüm Android 10 olarak resmîleşmişdurumda.

Bu sonbahardan itibaren aktif edilecek olan işletim sistemiyle ilgili 1 dakikalık kısa bir video da yayınlandı. Android'in yeni sürümlerle birlikte Android 11, Android 12 şeklinde isimlendirilerek bu şekilde devam etmesi bekleniyor. Yani aslına bakılırsa Android Q ismi şu anda havada kalmış durumda. Hatta Q takısıyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmış değil.

Ancak artık yeni bir Android logosu var. Hatta logoyla alakalı olarak da Android'in Global Marka Direktörü Aude Gandon, 'daha modern' açıklamasını yapıyor. Önemli olanın Android'in her zaman robotla anılacağı olduğunu belirtiyor. Hatta Android'i Android yapan şeyin robot olduğunu belirtiyor.

Bir dakikalık video hakkında kısaca görüşümüzden bahsedecek olursak öncelikle logonun yenilenmesine vurgu yapılıyor. Daha ilk saniyeden bunun etkisini görebiliyorsunuz. Hatta 1.saniyede karşınıza çıkan telefon sonrasında da Android kelimesinin tasarım hali gösteriliyor.

Android'in yeni sürüm logosu bu şekilde.
Android'in yeni sürüm logosu bu şekilde.

Daha sonrasında robota geçiliyor. Robotta da çeşitli revizeler söz konusu. Robotun daha modern olmasına yapılan vurgu da aslında bu tasarım değişikliğiyle gerçekleştiriliyor. Tasarımın yanı sıra 20'li saniyelerde renk paletlerinin de değiştirilmiş olması dikkat çekici. Yani aslında Google aslında bu noktada Android'e yepyeni bir soluk getiriyor.

Ayrıca videonun son bölümlerinde 'yeni olasılıklara açık bir platform' ibaresi yer alıyor. Ek olarak 'yeni fikirler' kelimeleri de kullanılıyor.

Android 10'dan itibaren isimlendirmelerin rakamlarla resmîleşeceği özellikle belirtiliyor. Şimdilik yeni gelişmeler doğrultusunda bilinen tüm ayrıntılar bu şekilde. Ancak sonbahar aylarına kadar tanıtımdan önce daha yeni ayrıntıların ortaya çıkacağı ortada.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >