SpaceX kargo kapsülü uzaya fırlatıldı

SpaceX
SpaceX

Uzay alanında yaptığı çalışmalarla adını başarıyla duyurmayı başaran özel uzay şirketi SpaceX, Uluslararası Uzay İstasyonu’na deney ve ihtiyaç malzemeleri taşıyan Dragon kargo kapsülünü Falcon roketiyle uzaya yolladı.

İlk olarak 2002’de kurulan Space Exploration Tehnologies (SpaceX), uzay alanında başarılı çalışmalar yapıyor. Amerika’nın en büyük uzay şirketlerinden olan SpaceX’in ilk uzay aracı Dragon olurken ilk fırlatma araçları ise Falcon 1 ve Falcon 9 olmuştur. Elon Musk’ın başında olduğu şirketin en büyük amacıysa insanlığı Mars’a taşıyarak kızıl gezegende bir koloni kurmak.

NASA adına fırlatıldı

SpaceX, deney ve ihtiyaç malzemeleri taşıyan Dragon kargo kapsülünü Uluslararası Uzay İstasyonu’na Falcon roketiyle uzaya yolladı. Fırlatmayla ilgili açıklama yapan NASA, yaklaşık 2 bin 700 kilogram yük taşıyan kapsülün yerel saatle 16.30’da Florida eyaletindeki Cep Canaveral Hava Üssü’nden fırlatıldığını duyurdu.

NASA adına yapılan kargo nakliyatı için Dragon kapsülü, Falcon roketiyle fırlatıldı. Bu programda kullanılan roket ve kapsül daha önce bir kere daha kullanılmıştı. Yani SpaceX daha önce kullanılan roket ve kapsülü yeniden kullanarak yenilenebilir uzay araçlarının performans başarısını da herkese göstermiş oldu.

Uluslararası Uzay İstasyonu nedir?

Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ), alçak Dünya yörüngesine yerleştirilmiş bir uzay üssü, başka bir tabirle üzerinde yaşanabilen bir yapay uydudur. Bir araya getirilen modüllerin birleştirilmesiyle inşa edilmiş olan istasyonunun ilk kısmı 1998 yılında fırlatılmıştır. Dünya yörüngesinde bulunan en büyük yapay uydudur.

Deneyler için uzay ortamı ve düşük yerçekimi ortamı sağlayan bir laboratuvar merkezi olan UUİ, mürettebatın biyoloji, fizyoloji, fizik, kimya, astronomi, meteoroloji ve daha birçok dalda deneyler yapmasına olanak verir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >