SpaceX üçüncü kez deniyor: Falcon 9 Block 5 uzaya gönderildi

SpaceX, Falcon roketlerini özel tasarım ekipleriyle geliştiriyor ve son hali bu şekilde sonuca erdiriliyor.

Elon Musk’ın SpaceX’i, Falcon 9 Block 5’i daha önce başardığı fırlatmalarla makul bir testten geçirmeyi başarmıştı. SpaceX şimdi, yeni bir uçuş için hazırlanıyor…

2018 yılının Mayıs ayında SpaceX, birçok uçuşta yeniden kullanılabilmesini sağlamak için optimizasyonu sağlanmış haldeki Block 5 isimli yeni Falcon 9 serisini üretime aldı. Block 5 roket sistemiyle iki kez uçuş yapan şirket, üçüncü uçuş için adım atma niyetinde değildi. Ancak Kaliforniya'daki roket şirketi için, hükümet satışlarının üst düzey yöneticisi olan Lars Hoffman'a göre, bu durum çok yakında gerçekleşebilir.

SpaceX'in roket sistemleri, şirketin özel alanlarında hareket öncesinde de sergileniyor.
SpaceX'in roket sistemleri, şirketin özel alanlarında hareket öncesinde de sergileniyor.

Wernher von Braun Memorial Sempozyumu’nda açıklamalar yapan Lars Hoffman, ‘Şimdiye kadar Falcon 9'u 60 kere fırlattık. Şimdi ise Falcon 9 Block 5 serisi ile güçlendirilmiş, yüksek güvenilirlik, daha yüksek performans ve daha düşük maliyetli roketimizi üçüncü defa fırlatmak üzereyiz.’ sözleriyle şirketin gelecek planlarına dair açıklamalarda bulundu.

Falcon 9 Block 5 roketinin ilk uçuşundan görüntü. Roket, oldukça görkemli biçimde karşımıza çıkıyor.
Falcon 9 Block 5 roketinin ilk uçuşundan görüntü. Roket, oldukça görkemli biçimde karşımıza çıkıyor.

Lansman için sayılı günler

SpaceX, 19 Kasım 2018 günü düzenlenecek lansmanda Falcon 9 Block 5 kararını kamuoyuyla paylaşacak. Elon Musk’ın Mayıs ayında yaptığı ‘16 yıl süren aşırı çaba ve tekrarlamalar ve küçük ama çok önemli geliştirme değişiklikleri yaparak bunun mümkün olabileceğini gösterdik.’ açıklamaları da şirketin yaptığı çalışmaya verdiği önemi ve harcadığı eforu gözler önüne seriyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >