Sürücüsüz araç modası ortaklık getirdi: 'Audi ve Ford birleşiyor'

Audi ve Ford.

● Otomotiv dünyasının son dönemlerdeki en gözde alışkanlığı konumunda yer alan 'sürücüsüz araçlar' birçok farklı şirketin çalışma prensiplerini de değiştirdi.

● Dev şirketlerin otonom araç geliştirme ortaklıkları, dev ekonomileri ve güçlü çalışma yönergelerini bir arada tutmaya başladı.

● Son olarak, Audi ve Ford sürücüsüz araç geliştirme amacıyla ortaklık kurduklarını açıkladı.

● BMW'nin başını çektiği 'otonom araca dair umutsuz şirketler' listesinden uzaklaşan ikili, maddi yeterlilikler ve prestij konularında otonom araçlardan çok şey bekliyor.

1950li yılların bilim kurgu filmlerinde görmeye başladığımız, uzun süreler boyunca 'hayal olmaktan' ileri gidemeyen 'sürücüsüz otomobiller' son süreçte 'gerçeğin ta kendisi' olarak karşımızda. 1939 yılında General Motors tarafından New York Dünya Fuarı'nda 'Futurama' sergisinde ilk kez görücüye çıkarılan sürücüsüz araç konsepti, 'pratik olma' ve 'kullanıcı dostluğu' üzerinden ilerledi. Gerçek zamanlı rota optimizasyonuyla çalışan sürücüsüz araçlar, yol koşulları ve trafik seviyeleri hakkında da bilgi sahibi olmasıyla sürücüye yalnızca oturması ve süreci takip etmesi gibi şık bir görev veriyor.

Otonom araçların ilk örnekleri gerçek bir nostalji yolculuğu olarak karşımızda.
Otonom araçların ilk örnekleri gerçek bir nostalji yolculuğu olarak karşımızda.

Otonom araçlar, yapay zekayı çalışma mekanizmasının temeline yerleştirerek hareket ve fonksiyonellik gibi konularda eşsiz bir ortaklık vaadiyle hareket ediyor. Bu hareket, insan beynine fazlaca benzeyen bir mekanizmayla; hareketin daha kurgusal ve devinimli olmasını da sağlamış oluyor. Uber, Tesla ve Waymo gibi şirketlere ek olarak uzun yıllarını otomobil üretimine ayırmış dev şirketler de otonom dünyasına giriş yapmış durumda.

Yapay zeka, otonom araçların temel çalışma prensibi konumunda yer alıyor.
Yapay zeka, otonom araçların temel çalışma prensibi konumunda yer alıyor.

Otomotiv endüstrisindeki rekabet koşulları, yaşanan büyük çaplı değişimler ve yeni teknolojinin getirdikleriyle pazarın farklılaşması olarak karşımıza çıkmış durumda. Rekabet koşullarını farklı bir düzleme geçiren gelişmelerin en önemli destekleyicilerinden biri ise otonom araçlar. Daha önce BMW-Daimler ortaklığıyla başlayan 'dev şirketlerin otonom birlikteliği' temalı çalışmalar, farklı şirketlerin dahliyle 'kocaman bir endüstriye' dönüşmüş durumda. Mercedes-Benz'in de adapte olmasıyla iyice güçlenen 'otonom araçlar', Alman dergisi Wirtshcaftswoche'ta yayımlanan bir makaleyle farklı bir noktaya evrildi.

Ford'un Volkswagen ortaklığı Audi'ye ilham oldu!

Makaleye göre; otomotiv devi Audi de bu yıl içerisinde rakiplerine uyum sağlayacak. Frankfurt Motor Show'da yapılacak açıklamayla resmiyete dökülecek süreç, Audi'nin amiral gemisi A8'in Level 3 otonomuna sahip hale gelmesiyle sonuçlanacak. Bu noktada; Volkswagen ve Ford ortaklığını örnek alan Audi, Ford'a da ortaklık teklif ederek otonom araçlar dünyasına dahil olmayı hedefliyor. Ford ve Audi'nin gerçekleştireceği ortaklıkla birlikte iki devin farklı konularda özelleşen yetenek ve güçleri, yeni ve tek bir alana konsantre olmuş olacak.

Audi.
Audi.

Sürecin tamamlanması için gereken anlaşmaların birkaç hafta içerisinde yürürlüğe konması gerekiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >