Tasarı yayınlandı, internete RTÜK denetimi geliyor!

RTÜK
RTÜK

Geçtiğimiz aylarda sıkça konuşulan Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik Taslağı yayınlandı. Ayrıntılar haberimizde.

Geçtiğimiz dönemlerde Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı 'Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Hakkın Tasarısı' maddesi kabul edilmiş; Netflix ve puhuTV gibi servislerde denetleme mekanizmasının ilk sinyalleri verilmişti. Son olarak hazırlanan yönetmeliğin taslağı da yayınlandı. Bu sistemle birlikte RTÜK, denetleme ve lisans ücreti konusunda hayli hassas davranacak.

'Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik Taslağı' olarak isimlendirilen taslağa RTÜK'ün internet sitesi üzerinden erişilebiliyor.

Bu kararla birlikte RTÜK, başta Netflix, BluTV, puhuTV ve YouTube olmak üzere dijital yayınları denetleyebilir hale geliyor.
Bu kararla birlikte RTÜK, başta Netflix, BluTV, puhuTV ve YouTube olmak üzere dijital yayınları denetleyebilir hale geliyor.

Peki bu ne anlama geliyor?

RTÜK, bu denetleme mekanizması sayesinde televizyon kanallarını denetlediği gibi benzer şekilde internet yayınlarını da denetleyebilecek. Yani aslında Netflix, BluTV, puhuTV ve YouTube başta olmak üzere servislerin tümü ticari amaçla denetlenebilir hale geliyor.

Bir diğer değişle bu tasarı sebebiyle internetten televizyon ve radyo yayını yapmak isteyenlerin RTÜK lisansı alması zorunlu hale geliyor. Elbette bunun da bir ücreti var. Aşağıdaki fiyatlar, 10 yıllık VOD (isteğe bağlı yayın hizmeti) ücretlerini kapsıyor.

  • TV yayını için 100 bin TL
    Radyo yayını için 10 bin TL
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >