Teknolojide son nokta: 'Huawei, ilk uzaktan beyin ameliyatını 5G ile yaptı'

Huawei, 5G teknolojisinin ‘öncü şirketi’ olarak değerlendiriliyor.

Huawei, Çin Unicom’un Fujian bölümü, Fujian Sağlık Üniversitesi Mengchao Hepatobilieri Hastanesi, Suzhou Kangduo Robot işbirliği ile dünyanın ilk 5G bağlantısı sayesinde gerçekleştirilen uzaktan erişimli ameliyatı resmen yapıldı. Bu hamle, dünya sağlık tarihine şimdiden geçti diyebiliriz…

Dünyanın en popüler ve sürekli gelişmekte olan teknolojisi konumunda yer alan 5G, çok sayıda farklı alanda bilfiil kullanılıyor. Buna ek olarak teoride hemen her sektörde karşımıza çıkan 5G, pratik kullanımda halen geride kalıyor diyebiliriz. 5G’nin son kullanım alanı ise sadece teknolojide değil; bilimde de önemli bir kilometre taşı olarak karşımıza çıktı.

Gerçekleştirilen ameliyat için uzun süreli bir ‘analiz’ ve ‘gözlem’ süreci geride bırakıldı. n
Gerçekleştirilen ameliyat için uzun süreli bir ‘analiz’ ve ‘gözlem’ süreci geride bırakıldı. n

Operasyon, 50 km uzaklıktan gerçekleştirildi

Çin’de yapılan ve başarılı biçimde sonuçlandırılan bir ameliyatta tamamen 5G teknolojisi kullanıldı. Çin Güneydoğu Araştırma Enstitüsü’nde gerçekleştirilen ve uzaktan yapılan ameliyatta, 50 km uzaklıkta bulunan Mengchao Hepatobilieri Hastanesi’ndeki bir hastanın hepatik lobaktomi işlemi başarıyla gerçekleştirildi. Yaklaşık 60 dakika süren operasyonda bağlantıdaki gelişmenin oldukça düşük olması ve herhangi bir sorunla karşılaşılmaması ise ‘teknolojinin geldiği son nokta’ olarak yorumlanıyor.

Operasyon sırasında hem robotun kontrolleri hem de anlık video bağlantısı aynı bağlantı teknolojisi yoluyla iletildi. n
Operasyon sırasında hem robotun kontrolleri hem de anlık video bağlantısı aynı bağlantı teknolojisi yoluyla iletildi. n

Operasyon Huawei teknolojisi kullanılarak yapıldı

Operasyon için Huawei tarafından geliştirilen 5G bağlantısı kullanıldı. Hem robotun kontrolleri hem de anlık video bağlantısı aynı bağlantı teknolojisi yoluyla iletildi. Bağlantı kalitesinin fiber optiğeolduğu da ifade edildi. 5G teknolojisi olgunlaştıkça tıbbi uygulamalar, uzaktan ameliyat, uzaktan müdahale ve uzaktan tanı koyma şansı gittikçe artacak ve hasta insanların hayatlarını oldukça kolaylaştıracak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >