Teknolojinin dahi çocuğu Musk'a rakip geliyor

Elon Musk’ın uzay araştırmaları yapmak için kurduğu SpaceX’e Çin'den rakip geliyor.
Elon Musk’ın uzay araştırmaları yapmak için kurduğu SpaceX’e Çin'den rakip geliyor.

Asya ülkeleri birkaç yıldır uzay çalışmalarına önemli yatırımlar yapmaya başladı. Özellikle Hindistan ve Çin bu noktada ilerleyen yıllarda önemli atılımlar ile karşımıza çıkacak gibi duruyor. Son yaşanan gelişmeler gösteriyor ki, Elon Musk’ın uzay araştırmaları yapmak için kurduğu SpaceX’e Çin'den rakip geliyor.

Teknoloji camiasının çılgın muciti olarak anılan Elon Musk’ın uzay araştırmaları yapmak için kurduğu SpaceX, önemli yatırımları ve atılımlarıyla gündem olmaya devam ediyor. Bir süre önce uzaya gönderilen elektrikli Tesla otomobil ile çok konuşulan Musk’ın SpaceX’ine Çin'den yeni bir rakip geliyor.

Yeniden kullanılabilir roketlerini tanıttılar

Çin uzay araştırmaları şirketi, yeniden kullanılabilir roketini geçen hafta halka açık bir şekilde sergiledi. Hyperbola-2 olarak adlandırılan roketin Çin medyasındaki fırlatılma tarihi 2021 olarak gösteriliyor. Roket sıvı oksijen ve metan yakıtlarıyla çalışıyor. Ancak buradaki atlanmaması gereken detay söz konusu roketlerin tekrar kullanılabilir olduğu. Bu şekilde yeniden kullanılabilirlik roketlerin üretim maliyetini yüzde 70 gibi yüksek bir oranda azalttığı iddia ediliyor.

Jeff Bezos da piyasaya girebilir

Bununla birlikte Çin’in bu atılımından önce, Elon Musk‘ın SpaceX’i, Falcon 9 ve Falcon Heavy adıyla bilinen roketleriyle yeniden kullanılabilir roketlere sahip tek şirket olarak biliniyordu. Eğer Çin bunu başarırsa ikinci olacak. Ancak belirtmeden de geçmeyelim Jeff Bezos‘un Blue Shepherd için de roketi yeniden kullanılabilir olarak tasarlanıyor. Hala prototip aşamasında olan roketin yakın zamanda tamamlanması da bekleniyor.

Küçük uydu pazarı 69 milyar dolara ulaşacak

Eğer Çin planladığı adımları atabilirse, bu maliyetli pazarın daha uygun fiyatlı hale getirilebileceğini kanıtlıyor olacak. Yapılan bir anket ile birlikte küçük uydu pazarının 2030 yılına kadar 69 milyar dolara ulaşabileceği düşünülüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >