Tesla, Çin'de inşa edeceği elektrikli otomobil üretim tesisi için görüşmelerini sürdürüyor

Tesla
Tesla

Tesla, yıllık satış hacmi 2 milyar doları aşan Çin'de gümrük vergisinden muaf olmak için yerli üretim planı üzerinde çalışmaya devam ediyor. Elon Musk'ın Çin hükümetine yönelik eleştirilerine rağmen Tesla'nın yetkililerle görüşmeleri sürüyor.

Yerli üretim yapmadığı için Çin'de araçlarını yüzde 25 gümrük vergisiyle satmak durumunda kalan Tesla, yıllık satış hacminin 2 milyar dolara ulaştığı ülkede fabrika açmak istiyor. Geçtiğimiz yıl kasım ayında ilk resmi açıklamayı yapan şirket, Elon Musk'ın son açıklamalarına rağmen hâlen Şanghay yerel yönetimiyle yatırım planı ve yer tahsisi konularında görüşmelerini sürdürüyor.

Çin hükümetinin yabancı şirketlere yönelik tutumundan dert yanan Tesla CEO'su Elon Musk, ülkede yabancı şirket olarak yerel firmalarla rekabetin olimpik müsabakada topuklu ayakkabıyla yarışmak kadar zor olduğunu dile getirmiş, Donald Trump'ı Çin'in bu tutumunu değiştirmesi yönünde tavsiyede bulunmaya davet etmişti.

Sert açıklamalar sonrası medyada çıkan haberler, Çin tarafının henüz karar aşamasındaki üretim tesisi planından vazgeçtiğine işaret ediyordu. Ancak hem Tesla hem de Şanghay yerel yönetiminden gelen resmi beyanlar, Çin'de inşa edilecek Tesla üretim tesisi için görüşmelerin hâlâ devam ettiğini ortaya çıkardı.

Çin'in yabancı sermayeye kuracağı yatırım iştirakinden en fazla yüzde 50 pay alabilme imkanı tanıması ve yerli bir firmayla ortaklık kurmayı zorunlu tutması, Tesla tarafında görüşmeleri çıkmaza sokan en büyük iki neden. Rakipleriyle kendi elektrikli otomobil, batarya ve otonom sürüş teknolojilerini paylaşmak istemeyen Tesla, şartların yumuşatılmasını talep ediyor. Çin hükümeti, daha önce elektrikli otomobil gibi yeni sektörlerde yabancı yatırımcıyı ülkeye çekmek için mevcut yatırım şartlarında esneklik gösterebileceğini belirtmişse de şimdiye kadar bu yönde atılmış somut bir adım bulunmuyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >